OČEKIVANO

Microsoft napokon odabrao novog izvršnog direktora

04.02.2014 u 15:26

Bionic
Reading

Baš kako se samim koncem prošlog mjeseca i očekivalo, Microsoftova potraga za novim čelnikom i službeno je gotova, a na nju je došao 46-godišnji Satya Nadella. Kompanija je uz ovu informaciju otkrila i niz filmova u kojima sad već bivši CEO Steve Ballmer i osnivač kompanije Bill Gates govore o Nadelli. Konačno imenovanje stiglo je pred ključni dio restrukturiranja kompanije i kupnje Nokijina mobilnog odjela

Niz medija je prije kakvih tjedan dana sugerirao je kako je kompanijin izvršni direktor već odabran, a da je pitanje samo montiranja pripadajućeg promo materijala za službeno otkrivanje te informacije. Nadella je odmah po najavi preuzeo kormilo kompanije, a Steve Ballmer odlazi u odbor kompanije.

Kako je već ranije bilo riječi, Nadella je u kompaniji već više od 20 godina, a prije zaposlenja u Redmondu radio je u tada konkurentskoj kompaniji Sun Microsystems. Njegov rad u segmentu servera i alata vezanih uz poslovna okruženja donio je visok profit, a posebne zasluge stoje mu za razvoj Microsoftovih usluga cloud. Ostaje činjenica da Nadella nema mnogo (ako uopće) iskustva kada su u pitanju proizvodi namijenjeni općem potrošaču, no iznimno je bitna karika koja će pokušati povezati sve stavke kompanije pod rekonstrukcijom u onu vezanu za uređaje i usluge.

U nastavku pogledajte prvi njegov intervju nakon stupanja na poziciju izvršnog direktora Microsofta, kao i reakcije Billa Gatesa i Stevea Ballmera:

Satya Nadella - prvi intervju kao CEO Microsofta
Dobrodošlica novom direktoru od Billa Gatesa
Steve Ballmer opisuje svog nasljednika



'Mnoge kompanije žele promijeniti svijet. No malo koja od njih ima sve potrebne elemente: talent, resurse i održivost. Microsoft je dokazao kako ima sva tri u izobilju', rekao je Nadella. 'Naša industrija ne poštuje tradiciju - poštuje se isključivo inovacija. Microsoft je ogroman, ali kako bi sve bilo uspješno, moramo biti brži, orijentirani i nastaviti s preobrazbom. Vidim mnogo posla pred sobom vezanog za ubrzanje i donošenje inventivnih proizvoda našim potrošačima čim prije.'

U mail poruci adresiranoj svim zaposlenicima kompanije naveo je kako je stigao u Microsoft iz istog razloga kao mnogi drugi - 'promijeniti svijet kroz tehnologiju koja ljudima pruža moć činiti nevjerojatne stvari'. Za Stevea Ballmera, koji će ostati u odboru kompanije, ima samo dobre riječi. 'Ballmer je možda jedan od najprizemnijih ljudi na koje sam naletio u ovom mjestu, kada su u pitanju realna očekivanja', rekao je Nadella u intervjuu s Mary Jo Foley u studenom prošle godine. Mnogi su Ballmera vidjeli kao figuru koja koči razvoj kompanije, a Nadella smatra kako je upravo on razlog zbog kojeg je kompanija uspješno stvorila ravnotežu ritma i prioriteta.

Ballmerova ostavština jako je bitna za budućnost kompanije. Nadella smatra da je Ballmer izrazito orijentiran na detalje svakog projekta i uvijek je tražio odgovor na pitanje 'što činiti sljedeće' u pitanju inovacija i potrage za nečim novim. 'Sve formule imaju svoje razdoblje ili poluživot. Ako se ne orijentira na potragu za novom formulom na vrijeme, za ovaj posao ste mrtvi', prisjetio se Nadella riječi Stevea Ballmera. Istovremeno, percepcija Ballmera izvana je bila da nije činio izmjene dovoljno brzo.

Na prve poteze novog čelnika kompanije sigurno neće trebati čekati mnogo, a pitanje je samo koliko će se razlikovati (ako uopće) od Ballmerova plana restrukturiranja. Istovremeno s ovom objavom, osnivač kompanije Bill Gates prestao je biti predsjedavajući. Na njegovo je mjesto stigao John Thompson, a Gates će ostati u funkciji tehnološkog savjetnika.