zdravstvo

Microsoft kupuje tvrtku za umjetnu inteligenciju. Cijena - 16 milijardi dolara

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.04.2021 11:01
  • Objavljeno 13.04.2021 u 11:01
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Američki tehnološki div Microsoft najavio je kupnju tvrtke za umjetnu inteligenciju i govornu tehnologiju Nuance Communication za oko 16 milijardi dolara, potaknut potražnjom za zdravstvenim uslugama na daljinu u vrijeme pandemije. Dvije kompanije ušle su u partnerstvo 2019. godine radi automatizacije administrativnog rada u medicinskom sektoru, a akvizicija objavljena u ponedjeljak signalizira ambiciju Microsofta da se proširi na sektor koji bilježi ubrzanu digitalnu transformaciju zbog pandemije koronavirusa

Pružatelji zdravstvenih usluga pojačano ulažu u tehnologiju kako bi poboljšali produktivnost i digitalne zdravstvene usluge, ističe Reuters.

"Akvizicija će našu tehnologiju izravno uključiti u komunikaciju liječnika i pacijenta, koja je ključna za sve usluge zdravstvene zaštite, a proširit će i našu vodeću ulogu u primjeni AI-ja u poduzetništvu i u biometrijskoj sigurnosti “, rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Nuance je poznat po pionirskoj govornoj tehnologiji i sudjelovanju u Appleovom projektu virtualnog asistenta Siri. Nakon promjena poslovne strategije i prodaje manje profitabilnih dijelova poslovanja kompanija se fokusirala na zdravstvo i poslovnu AI.

Tvrtka navodi da posluje sa 77 posto američkih bolnica, isporučujući usluge kliničkog prepoznavanja govora, medicinske transkripcije i medicinskog snimanja. Posluje u 28 zemalja, a fiskalnu 2020. godinu zaključila je s prihodima od 1,5 milijardi dolara.

Dvije trećine prihoda Nuance je ostvario u poslovanju sa sektorom zdravstvene skrbi.

Nakon zaključenja transakcije Nuance će biti druga Microsoftova akvizicija po vrijednosti, nakon LinkedIna za koji je 2016. godine izdvojio 26,2 milijarde dolara. Kada se uključi Nuanceov neto dug, ukupna vrijednost gotovinske transakcije procjenjuje se na 19,7 milijardi dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!