UPOZNAJTE SURFACE HUB

Microsoft ima računalo kakvo još niste vidjeli

14.06.2015 u 06:45

Bionic
Reading

U Redmondu sve više ulaze u hardverski segment, a jedan od novijih uređaja je i Surface Hub, predstavljen početkom godine. Microsoft je ovih dana otkrio tehničke karakteristike uređaja dostupnog u dijagonalama od 55" i 84", ali i cijene

Srž ovog računala, naravno, čini Windows 10 OS, ali u posebno prilagođenoj verziji namijenjenoj za konferencijske sobe i rad s više ljudi istvoremeno. Zasloni ovog uređaja podržavaju multitouch na do 100 točki odjednom, kao i rad s više posebnih aktivnih olovki, a pored sučelja kreiranog za sastanke i razvijanje ideja, čini se idealnim kandidatom za uklanjanje projektora i vezanih računala, da se i ne govori o uobičajenim pločama i pripadajućim markerima.

Prednarudžbe uređaja počinju 1. srpnja, a prve isporuke su planirane za rujan. Posebno je zanimljivo to da je jedina komponenta koju ne slažu u američkim tvornicama zaslon, a sve ostalo i kompletni pogoni se nalaze preko Bare. Surface Hub će se moći nabaviti na 24 tržišta za početak, a dok će manji (55") model koštati 6.999 dolara, 84-inčno čudovište će stajati punih 20 tisuća dolara. Zvuči skupo na prvi pogled, no uzme li se u obzir namjena ovih uređaja, naposljetku bi mogli ispasti jeftiniji od nekih drugih konferencijskih rješenja - i pri tom tehnološki napredniji.


55-inčni model donosi FullHD zaslon od 120Hz, dok je 84-inčni model razlučivosti 3.840 puta 2.160 piksela (također pri 120Hz). Što se umrežavanja tiče, oba modela podržavaju gigabitni LAN, te Wireless po 802.11ac standardu. Tu su još i NFC čitač, Miracast i Bluetooth 4.0 LE.

Manji model je mase 48 kilograma, a u sebi krije Intelov Haswell Core i5 četvrte generacije uz Intel HD 4600 grafiku, 8GB radne memorije i 128GB SSD. 84-inčni model je mase 127kg i stiže uz snažniji Haswell (Core i7) i NVIDIA Quadro K2200. Oba Surface Hub modela stižu uz posebne mikrofone i zvučnički sustav te dvostruke FullHD kamerice koje prate prezentera uz pomoć IR senzora.