BUGOVITI PREGLEDNIK

Microsoft i dalje podržava IE6

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 14.08.2009 13:28
  • Objavljeno 14.08.2009 u 11:55
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bugoviti preglednik zastarjela sučelja i dalje uživa Microsoftovu podršku, a tako će biti do 2014. godine

Internet Explorer 6 ne koristi nijedan surfer koji imalo drži do sigurnosti, pravilnog prikaza web stranica ili praktičnosti surfanja. Softver koji se pojavio 2001. godine u to je vrijeme bio vrlo solidan proizvod, ali danas je 2009. godina. Jedan dio svog života IE6 je proveo kao gotovo monopolistički proizvod na tržištu i to mu je priskrbilo dodatnu količinu pronađenih mana i propusta od nikad umornih hakera. Vjerujemo da bi nemali broj propusta bio pronađen samo zbog dugog vremena prisutnosti na tržištu, ali ovako ih je pronađeno još i više.

Microsoft je prestao popravljati sve mane ovog preglednika i izdao je IE7, pa nakon toga i IE8. U međuvremenu se pojavio sada već dosta snažan Firefox i solidan Chrome, no još uvijek oko 20 posto korisnika web stranice otvara prastarim IE6. Tvorci ovog preglednika kažu da vjeruju da se tu radi većinom o poslovnim računalima te da su kućni korisnici već davno prešli na neki noviji preglednik. Nastavljaju da bi u ovakvim kriznim vremenima bilo bahato tražiti od tvrtki da mijenjaju softver, što baš i nije neko pojašnjenje s obzirom da su svi novi preglednici besplatni, a troškovi prilagodbe drugog potencijalnog softvera koji tvrtka koristi sigurno manji od saniranja potencijalne sigurnosne ugroze do koje može dovesti stari preglednik.

Voditeljica IE odjela u Microsoftu Amy Barzdukas priznaje da se radi o zastarjelom i više ne tako dobrom proizvodu, ali da njezina tvrtka ne može prisiliti ljude da ga više ne koriste, a podrška za IE6 proizlazi iz činjenice da je to i dan danas najviše korišten preglednik na svijetu. Zanimljivo je da je neki dan Microsoft objavio da IE6 nije službeno podržan preglednik za aplikacije Web Office novog paketa Office. Možda ipak ima načina da se korisnici prisile koristiti novije proizvode.

IE6 ne vole ni razvojni programeri, kojima prilagodba stranica za taj zastarjeli proizvod oduzima mnogo vremena, te su se okupili u pokret ie6nomore. Više od 70 programera su članovi ovog pokreta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi