NIKAD BRŽI MOBILNI UREĐAJI

MediaTek u navali na Qualcomm - novi čip vrhunskih mogućnosti

20.02.2015 u 07:17

Bionic
Reading

Proteklih nekoliko godina, proizvođač čipova MediaTek doživljava pravu eksploziju. Osim što su nedavno najavili posebno prilagođene čipove za nosive gadgete, počeli su reklamirati i još nedostupni MT6795, koji omogućava mobilnim uređajima snimanje 1080p videa pri nevjerojatnih 480fps

Nadolazeći čip MT6795 je najavljen još sredinom prošle godine, u pripremi za 64-bitnu eru mobilnih operativnih sustava. Za sada je poznato kako je riječ o osmojezgrenom rješenju s procesorskim jezgrama radnog takta do 2,2GHz te dual-channel LPDDR3 memorijom na 933MHz.

Posebnost čipa je podrška za 2K razlučivost ekrana (2.560 puta 1.600 piksela) te Full HD Super-Slow Motion. Upravo potonje su odlučili demonstrirati u novom promo filmiću:

Iako su se po objavi filmića pojavili skeptici, jer je riječ o obradi nevjerojatno velike količine informacija za snimanje videa u toj brzini, MediaTek je još lani radio prve demonstracije mogućnosti - dostupne isključivo u kombinaciji sa Sonyjevim senzorom IMX220. No, za pravu stvar i potvrdu valja pričekati prvi opipljivi hardver.

Uređaji s tim čipom su se trebali pojaviti na tržištu krajem prošle godine, no stvari su se oduljile. Nedavno se u GFX Bench bazi podataka pojavio prvi uređaj kojem srce čini spomenuti MediaTekov čip, a čini se kako će na prve modele trebati čekati još jako kratko - do Mobile World Congress sajma u Barceloni u ožujku.