SAMI I U ROJU

Mali roboti grade sve, pa i vlastiti alat

28.03.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Pogledajte robote koji mogu graditi svašta stvaranjem sklopova različitih oblika i izradom mikro tvornica u kojima izrađuju alate za druge mikro robote

Nakon majke-robota koja stvara vlastito potomstvo, dobili smo novo čudo tehnike. Svaki od mikrorobota koje razvija SRI International ima vlastiti alat i može surađivati u roju s drugim mikrorobotima kako bi napravili velike proizvode.

Riječ je, u stvari, o magnetima upravljanima magnetskim poljima putem tiskanih pločica. Izrađeni su od jednostavnih i jeftinih materijala koji omogućavaju masovnu proizvodnju. Pločice ih usmjeravaju i određuju im brzinu kretanja (do 35 centimetara u sekundi, čak i preko savitljivih površina). Mogu se i penjati po zidovima.

Upravljanje ovim mikrobotima pomalo podsjeća na pokrete vojske mrava koji se bave paralelnim zadaćama. U SRI Internationalu vjeruju kako će u budućnosti njih tisuće činiti dijelove strojeva koji će moći proizvoditi proizvode visoke kvalitete na makro razini, s preciznošću na milimetarskoj razini.


Pošto su svi ovi roboti u osnovi isti, njihovi alati (zovu ih end-effectors) omogućavaju im izvršavanje različitih zadaća. Mogu napraviti vlastitu alatničarsku radionicu i izrađivati alate za druge robote, različito se preslagivati i povezivati kako bi se prilagodili pojedinom poslu, pa i ugrađeni u druge robote, u kojima bi služili kao svojevrsni imunološki sustav koji će nadzirati, održavati i popravljati robote iznutra.

U SRI International trenutno pokušavaju naći način kako pomoću magnetske levitacije još preciznije upravljati robotima.

Više:Futurism

Magnetically Actuated Micro-Robots for Advanced Manipulation Applications
SRI Micro Robots Self Assembly & Tools Fab