Pomoć u kući

Male tajne modernih kućanica! Pet načina na koje nam suvremena tehnologija pomaže u kućanskim poslovima

07.05.2019 u 13:38

Bionic
Reading

Ne tako davno usisavači koji sami čiste kuću činili su nam se kao da su izašli iz scenarija nekog znanstvenofantastičnog filma. Danas su robotski usisavači, uz mnogobrojne druge uređaje, uobičajeni i nalaze se u sve više kućanstava. Donosimo kratki pregled tehnologije koja nam pomaže u svakodnevnim kućanskim obavezama

Vele da sat vremena odvojen za kućanske poslove sagori 200 kalorija, otprilike koliko i pilates. No u vremenima u kojima vlasnici nekih najvećih kompanija zagovaraju formulu '996' - radni dan od devet ujutro do devet navečer, šest dana u tjednu - ostaje nam sve manje vremena za obavljanje i najosnovnijih obaveza. Ono malo slobodnih trenutaka valjalo bi potrošiti na čitanje kakve dobre knjige, gledanje filma, druženje s obitelji, poneki izlazak ili jednostavno zurenje u zid.

Srećom, tehnologija je otišla toliko naprijed da je tržište prepuno pomagala, izmišljenih samo zato da nam pomognu u čišćenju stana, štedeći nam pritom dragocjeno vrijeme koje možemo potrošiti na smisleniji način nego da po kući jurcamo s krpom i metlom u ruci.

All-in-One perilice i sušilice rublja

Prva velika revolucija u odnosu prema kućanskim poslovima bio je trenutak kad se netko sjetio spojiti bunar s kuhinjom i ugraditi crpku u kući, kako žene ne bi morale ići krčagom po vodu u bunar ili na izvor. Sljedeći veliki korak bio je izum perilice rublja, kojima su rifljače i korita zauvijek protjerani u trgovine rukotvorina i suvenirnica. Bile su ručne, na valjak, potom su ih priključili na struju, a onda su se stvari počele razvijati velikom brzinom.

Zašto bi se prljavo rublje samo iskuhavalo, pralo i žmikalo; zašto se usput ne bi i sušilo samo od sebe? Ponuda superpametnih perilica/sušilica doista je ogromna, a sve one štede prostor i vrijeme jer sve rade same. Obično nude više opcija pranja i sušenja no što bi vam samima palo na pamet da ih ima, a sve to čine na dva-tri pritiska gumba.

Čistač mikrovalnih pećnica

'Ljuta mama' očistit će i najprljaviju mikrovalnu pećnicu Izvor: Društvene mreže / Autor: New Metro Design

Mikrovalne pećnice jedan su od boljih izuma u kućanstvu. Dovoljno je nekoliko minuta da zagrijete već pripremljenu hranu, pripremite topli kakao ili ispečete zdjelu kokica. Problem nastaje kad mikrovalnu treba očistiti od prljavštine. Kako se u uređaju ne bi sakupili neugodni mirisi i razne bakterije, osmišljeni su automatski čistači mikrovalnih pećnica. Uređaji poput ovog, znakovitog imena Angry Mama, rješavaju vas sumnjivih mrlja od hrane i pića, a pritom ne koriste nikakve kemikalije. Dovoljno je 'ljutu mamu' napuniti vodom, octom i limunovim sokom i zatim je ostaviti da se desetak minuta ispuše na visokoj temperaturi. Para će razgraditi skorenu hranu, a ostaci se jednostavno pobrišu krpom.

Napredna tehnologija čišćenja zaranja i u bazene

iRobot Mirra pričagođava se svim bazenskim površinama Izvor: Društvene mreže / Autor: moj irobot

Najnovijom generacijom robotskog čistača, iRobot unosi naprednu tehnologiju čišćenja i u bazene. Posao nadzire AdaptNautiq sustav koji jamči inteligentno čišćenje s kvalitetnim rezultatima. Mirra koristi vlastitu crpku i sustav za filtriranje koji ne opterećuje bazenski filtar i ne zahtijeva problematičnu instalaciju. Dvije lako dostupne posude filtra jednostavno se održavaju. iRobot Mirra 530 može se prilagoditi svim bazenskim površinama, a dizajniran je za čišćenje bazena veličine do 80m2. Aktivna PVC četkica usisat će prljavštinu, alge i bakterije s dna i zidova bazena, a zbog ugrađenog žiroskopa neće se zaplitati u vlastiti kabel. Iako je malen rastom i težak samo 7,7 kilograma, bez problema filtrira do 265 litara vode u minuti.

Priručna perilica suđa koja zna i skuhati

Perilica posuđa drugi je najveći izum nakon perilice rublja. Tko ih je jednom probao, nikad se više nije htio vratiti spužvici i četkama. No što kad su kuhinje jednostavno premale da bi se u njih utrpala perilica; ili trošite premalo posuđa da biste zbog njega uključivali program, ma kako savršen bio? Nema problema, i za to postoji rješenje. Tetra Connected Countertop dimenzijama je malen uređaj za pranje posuđa, ali je zato izuzetno pametan i spretan. Dovoljno je velik da se u njemu opere deset tanjura ili 12 čaša. Koristi grafitne elektrode i elektronske signale koji pobuđuju minerale iz vode iz slavine i tako se zagrijava. Bonus: idealan je za čišćenje bočica za bebe, a u njemu se mogu skuhati i morski plodovi!

Što će vam metla i usisavač kad imate robotski usisavač

  • +2
iRobot Roomba Izvor: Promo fotografije / Autor: iRobot

Robotski usisavači koji zamjenjuju metle i klasične usisavače jedan su od najboljih izuma, reći će svaka kućanica koja si je nabavila takvog pomoćnika. Roomba e5154 je kompaktan, kompjuterizirani usisavač koji vodi brigu o čistoći vašeg doma. Pogoni ga revolucionarna tehnologija AeroForce, pomoću koje očisti i do 50 posto više smeća, prašine i kose sa svih vrsta podova. Ovaj trostupanjski sustav čišćenja koristi kombinaciju odvajanja, četkanja i usisavanja za učinkovito čišćenje.

WiFi veza omogućuje da se robotskim usisavačem može upravljati pomoću mobilne aplikacije iRobot HOME, čak i kada se nalazite izvan kuće. Sjedite vani na kavi i pametnim telefonom naredite usisavaču da se primi posla. On će naredbu izvršiti bespogovorno i efikasno, zahvaljujući inteligentnom sustavu navigacije iAdapt, koji nizom senzora preispituje okolinu 60 puta u sekundi. Roomba e5154 se služi s 40 različitih načina prilagođavanja, ispod i oko namještaja, stolova, stolica ili posudica za hranu vaših ljubimaca, bez oštećenja ili prevrtanja.

iRobot Roomba Izvor: Društvene mreže / Autor: iRobot Hrvatska

Ovaj robotski usisavač nema problema s prelaženjem različitih podloga i uspješno savladava prepreke do 1,5 cm visine, a pomoću bočnog sustava bez problema usisava i uz zidove i u kutove. Jednim punjenjem baterije može raditi do 90 minuta, nakon čega se sam vraća na punjenje. Osim što radi, Roomba e5154 i misli pa će poslušati i naredbu da očisti samo dio stana i izbjegava dodir s osjetljivim namještajem ili hranom kućnih ljubimaca.

Dok Roomba radi - vi odmarajte!

Iskoristite akcijsku ponudu za Roomba e5154 od 08.05. do 30.06.2019. (ili do isteka zaliha) i uštedite 900 kuna. Redovna cijena proizvoda je 4.499,00 kn, a sada ga možete pronaći po akcijskoj maloprodajnoj cijeni od 3.599,00 kn (pri kupnji dolazi i poklon iznenađenja). U akcijskoj ponudi je i robotski čistač i perač podova Braava 390t. Redovna cijena je 2.299,00 kn, a akcijska cijena sada je svega 1.999,00 kn. Akcija vrijedi na svim iRobot Hrvatska prodajnim mjestima, te na prodajnim mjestima Emmezeta, Elipso, Svijet Medija, eKupi, Harvey Norman i Links. Detalje o proizvodu i akciji potražite ovdje.

Više informacija o Roombi i kako vam može pomoći u uštedi vremena pročitajte u našem specijalu.