transatlantski rivali

Macron i Scholz razgovarat će o AI-ju, Francuska se protivi trenutnom nacrtu zakona

06.09.2023 u 17:26

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sljedeći će mjesec razgovarati o umjetnoj inteligenciji s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom tijekom posjeta njemačkom lučkom gradu Hamburgu, najavio je dužnosnik Elyséea. Očekuje se da će se posjet održati 9. i 10. listopada i uključivat će zajednički sastanak vlade s francuskim i njemačkim ministrima

Prema dužnosniku Elyséea, kojem je odobrena anonimnost jer nisu bili ovlašteni javno govoriti o tome, razgovori će također obuhvatiti općenitije teme, uključujući industriju i dugoročne strateške interese dviju zemalja.

Što se tiče umjetne inteligencije, Francuska želi potaknuti lokalne startupe i osnažiti ih da se natječu protiv svojih transatlantskih rivala. Konkretno, Macronova vlada traži europske saveznike kako bi ublažila nacrt pravila o generativnoj umjetnoj inteligenciji u Zakonu o umjetnoj inteligenciji EU-a.

Francuski ministri tvrde da bi nacrt zakona kako ga trenutačno izrađuje Europski parlament uništio europski ChatGPT.

Vjerojatno će razgovori između dvojice čelnika pokriti tekuće rasprave na europskoj razini uključujući reformu energetskog tržišta i dogovor o migracijskom paktu. Francuska i Njemačka suočene su s rokom koji je Europska komisija postavila do kraja godine za postupno ukidanje državnih subvencija za energente kao što su benzin, prirodni plin i električna energija, piše Politico.

Obje zemlje žele nastaviti subvencionirati svoja gospodarstva, tvrdeći da bi nagli prekid doveo do gubitka konkurentnosti. Međutim, dvije zemlje također vode dugotrajnu bitku oko toga koju energiju treba subvencionirati i promovirati, a Francuska se zalaže da se nuklearna energija uključi u novi zakon.

Tijekom prošle godine, Macron i Scholz bili su u sukobu oko obrane, energetike i financija, ali su pronašli zajedničko stajalište zbog frustracije uslijed američkog povećanja zelenih subvencija.