ZNANSTVENA PEŠKARIJA

Lidija Colombo bila je prva Hrvatica s doktoratom iz fizike

Bionic
Reading

Danas obilježavamo Međunarodni dan žena pa smo se tom prigodom odlučili prisjetiti Lidije Colombo, prve hrvatske doktorice fizike koja je, između ostalog, radila na razvoju prvog lasera na području Jugoslavije

Colombo je rođena 1922. godine u Siveriću kraj Drniša, a u Šibeniku je završila srednju školu. 1950. godine diplomirala je matematiku i eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrabu. Nakon nekoliko godina rada na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, 1955.

Zapošljava se na Institutu Ruđer Bošković gdje radi sve do mirovine. 1961. godine postala je prva Hrvatica s doktoratom iz fizike nakon čega se dodatno znanstveno usavršavala u Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u. Njezino pomicanje granica ne prestaje s doktoratom pa je tako u šezdesetim godinama bila dio tima koji je konstruirao prvi laser u bivšoj SFRJ za što je zajedno s B. Markovićem, A. Peršinom i Z. Pavlovićem nagrađena nagradom “Nikola Tesla” za postignuća u području prirodnih znanosti.

Glavni fokus njezine znanstvene karijere bila je molekulska spektroskopija tehnikama Ramanove i infracrvene spektroskopije. U navedenim tehnikama uzorak je ozračen izvorom monokromatske svijetlosti (laser), a promatranjem svojstava svijetlosti koja prolazi ili se reflektira od uzorka možemo zaključiti o sastavu i svojstvu molekula u uzorku. Valja istaknuti i da je 1970. godine pokrenula laboratorij za molekulsku fiziku na Institutu Ruđer Bošković što je bio prvi takav laboratorij u Hrvatskoj. Za svoj doprinos razvoju molekulske spektroskopije nagrađena je 1979. godine nagradom Ruđer Bošković.

Posebno je zanimljiva njezina uloga u popularizaciji znanosti. Obnašala je dužnosti potpredsjednice Društva matematičara i fizičara Hrvatske, predsjednice Sekcije za fiziku i, od 1973. do 1998., urednice za fiziku Matematičko-fizičkog lista za koji je i sama rado pisala. Kroz svoje aktivno sudjelovanje u popularizaciji znanosti među mladima, kao i kroz dužnosti koje je obnašala u strukovnim organizacijama, Lidija Colombo otvorila je put generacijama mladih znanstvenica u Hrvatskoj. Njena inspirativna priča o uspjehu, istraživačkoj strasti i neprestanom učenju podsjeća nas da su granice samo izazovi koje treba nadmašiti.

Sretan Dan žena.