POGLED UNATRAG

Legende iz svijeta mobitela

12.08.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Mobilni telefoni koji su obilježili napredak industrije i koji su zbog toga sigurno svima nama ostali u pamćenju. Nekima po dobrom, a nekima možda i po lošem

Broj različitih modela mobilnih telefona danas prisutnih na tržištu iznimno je velik i nitko zapravo sa sigurnošću ne može ni znati koliko ih je, a kamoli tek da bi bio upoznat sa svim modelima. Neki od njih se pojave i nestanu tiho, dok drugi naprave prilično veliku buku svojom pojavom i ostave trajan trag u povijesti napretka mobilne telefone. Napravili smo pregled nekoliko telefona koji su ostavili svoj trag. Zasigurno su vam svima poznati.

Nokia 8110

Krajem 90-ih godina, pojavio se prilično originalan i zabavan film koji je postigao vrlo velik uspjeh na kinoblagajnama. Film se zove 'Matrix', a osim kul sunčanih naočala, u vrh popularnosti gurnuo je i jedan mobilni telefon, Nokiju 8110 popularno zvanu 'banana', ili nakon filma Matrix Nokia. Taj mobilni telefon ni po čemu nije bio poseban osim po tome što su ga koristili protagonisti filma za koji je bio modificiran. Naime, najatraktivnija odlika 'banane' na filmu je bilo rasklapanja pokrova tipkovnice na oprugu što nije postojalo na proizvodnom modelu. Pokrov se uklanjao ručno. Bez obzira na to, mnogi su željeli ovaj telefon, a Nokia je tu slavu doista znala iskoristiti te je odmah napravila još jedan sličan telefon koji je nudio bolje performanse (bolji ekran) i pokrov koji je iskakao na oprugu te mu je nadjenuto neslužbeno ime Matrix.

Siemens S25

Siemensovi mobilni telefoni oznake 25 nesumnjivo su zaslužni za najuspješnije razdoblje tog proizvođača koji se danas više ne bavi proizvodnjom mobilnih telefona. Model C25 bio je jeftina verzija za široku upotrebu i upotrebljavali su ga mnogi, no bio je predmet mnogih snova. Bila je to godina 1999. i boja na LCD ekranima mobitela bila je nepoznanica, no S25 ju je imao. Bilo je tu tek nekoliko boja na tekstualnom ekranu, ali u to vrijeme nešto doista posebno i na našem tržištu jedinstveno.

Nokia 3310

Nokia 3310 vjerojatno je telefon kojeg je u jednom trenutku posjedovao ili koristio svaki rani korisnik mobilne telefonije i u Hrvatskoj. Vjerujemo da je finski proizvođač izgradio svoj renome na ovim prostorima zahvaljujući uglavnom ovom modelu. Model 3310 krenuo je u prodaju u trenutku kada je prepaid mobilna telefonija počela uzimati maha te je ponudio izvrstan omjer kvalitete i cijene. Spoji li se to s dobrim stajanjem imena Nokia, koje je u to doba uz Ericsson jedino bilo poznato u svijetu mobitela, rezultat je izvrsna prodaja i superpopularnost modela 3110.

Sony CMD-Z5/Z7

Sony je prije ujedinjenja s Ericssonom radio izvrsne mobilne telefone, isto kao i Ericsson, pa bi zlobnici mogli primijetiti da im savezništvo možda i nije trebalo, jer su prvi modeli lansirani pod zajedničkim imenom bili prilično nezanimljivi i prosječni mobilni uređaji. Vrlo popularan Sonyjev model  bio je Z5 i njegovo osvježenje Z7. Rješenje koje nam se jako sviđalo na Sonyjevim telefonima, Jog Dial, nestalo je u Sony Ericssonima, ali pomicanje bočnog kotačića da bi se putovalo kroz menije bilo je vrlo praktično, a Sony nije štedio na kvaliteti tog kotačića. Ekran ovog mobitela nije bio crno-bijel, već je nudio i tonove sive boje što je u njegovo doba izgledalo vrlo impresivno.

Motorola V50

Bujanjem Nokije, Siemensa i dalekoistočnih proizvođača, Motorolina uloga skoro pa monopolista u svijetu mobilne komunikacije na prijelazu stoljeća bila je ozbiljno ugrožena. U trenutku kada su trebali telefon za široke narodne mase, u Motoroli su napravili prilično skup V50 i uspjeli. V50 je, za tadašnje doba, iznimno malen mobilni telefon atraktivna izgleda, a upravo ga je izgled prodavao. Najveću popularnost doživio je kada mu je spuštena cijena jer je već neko vrijeme proveo na tržištu. Motoroli je uspjelo ponoviti takav uspjeh po istoj formuli modelom V3 kojim je začela trend tankih mobilnih telefona, no čini se da treći put neće uspjeti bezobrazno skupom Aurom.

Sony Ericsson T68i

Model T68 život je započeo kao Ericssonovo dijete i kako je upravo tada potpisan ugovor sa Sonyjem o stvaranju Sony Ericssona nastavio ga je poboljšan kao Sony Ericsson. Prvi je to mobilni telefon koji je ponudio upotrebljiv Bluetooth adapter. Tada mnogi još nisu znali što će s Bluetoothom jer su se podaci uglavnom prebacivali iz telefona u telefon infracrvenim signalom, ali su zato sretni vlasnici T68-ica mogli međusobno igrati potapanje brodova putem Bluetootha. Ne smijemo zaboraviti ni to da je T68 dolazio i s jednim od prvih digitalnih fotoaparata za mobilne telefone, ali ovaj nije bio integriran u telefon, već se spajao na nj putem konektora na dnu telefona.

iPhone

Velik je vremenski skok između ranije spomenutih telefona i iPhonea, ali to doba obilježeno je hiperprodukcijom mobitela u kojoj se svaka tehnološka novost ugrađivala na brojne modele koji su bili osvježeni ili zamijenjeni u razdoblju od šest mjeseci. Bilo je mnogo istaknutih modela, ali nijedan tako dugo prisutan na tržištu i tako masovno korišten kao raniji modeli. Točnije, nijedan do pojave iPhonea. Apple je ponovio uspjeh iPoda koristeći istu formulu. Nisu izmislili ništa novo, već su postojeće ideje zapakirali u uređaj koji je napravljen vrlo kvalitetno te ima izvrsnu softversku podršku i operativni sustav. Rezultat je masovna histerija za Appleovim telefonom koja još uvijek traje, a Apple svakih pola godine do godinu dana napravi malo osvježenje svog uređaja da potakne novi val masovne kupnje i ostane ukorak s konkurencijom.