TEHNO VODIč

LCD, LED, plazma ili OLED? Evo na što sve paziti pri kupnji novog televizora

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 09.12.2018 09:47
  • Objavljeno 09.12.2018 u 08:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Želite kupiti novi televizor, ali ne snalazite se dobro u šumi raznih modela koje je moguće danas naći na tržištu? Pratite ove upute i olakšajte si posao

Nabavka novog televizora može biti zahtjevan i izazovan zadatak ako niste baš upućeni u modernu tehniku i tehnologije. Srećom, postoji nekoliko osnovnih smjernica kojih se trebate pridržavati kako ne biste pogriješili pri odabiru. Izložit ćemo ih korak po korak.

Ne kupujte naslijepo

Kupovina online je super, ali nije pametno platiti velik i skup elektronički uređaj poput televizora, a da ga prije toga niste vidjeli uživo. Ako ništa drugo, dobit ćete priliku procijeniti stane li doista u vaš dnevni boravak, kao i pitati trgovačko osoblje sve što vas zanima.

Kako odabrati odgovarajuću veličinu?

Televizori su danas dostupni u nizu različitih veličina, koje se obično izražava duljinom dijagonale u inčima. Postoji formula koju možete upotrijebiti kako biste izračunali koja veličina najbolje paše uz prostoriju u koju želite smjestiti TV. Ta formula glasi:

Udaljenost od gledatelja (u inčima) ÷ 1,6 = duljina zaslona po dijagonali (u inčima)

Jedan inč je 2,54 centimetra.

Kako ćete ju primijeniti? Uzmite metar za mjerenje i sjedite na kauč, fotelju ili što već koristite za gledanje televizora. Udobno se smjestite. Odredite poziciju gdje su vam oči, pa ju iskoristite kao početnu točku mjerenja. Izmjerite duljinu do mjesta gdje namjeravate postaviti TV (točnije, do zaslona).

  • +1

Ovo je Q900, Samsungov 8K televizor

Izvor: Samsung / Autor: Samsung

Recimo da ste izmjerili udaljenost od oko 250 centimetara. To je oko 96 inča. Kad taj broj podijelite s 1,6 dobit ćete 60. Dakle, za vas je optimalan televizor zaslona dijagonale 60 inča. Naravno, to je samo okvirna preporuka. Vjerojatno će dobro poslužiti i model od 50, kao i od 70 inča. Ipak, pazite da udaljenost ne dijelite s brojem manjim od 2,5.

Ultra HD 4K, 1.080 p ili 720 p?

Nakon što ste riješili veličinu vrijeme je da se pozabavite razlučivošću. Ultra HD 4K je, tehnički, četiri puta oštriji no puni HD na 1080 p. Ali zato je i četiri puta skuplji, što će vjerojatno značajno utjecati na odluku o kupnji.

Ako si ih ne možete priuštiti, ostaju vam uređaji rezolucije 1.080 i 720 p. Što je razlučivost veća, to bolje. No, imajte na umu kako je rezolucija tek jedna od komponenti važnih za kvalitetu slike.

Obratite pozornost na kontrast

Pojednostavljeno, omjer kontrasta je omjer najsvjetlije bijele i najtamnije crne koju uređaj može prikazati. Od proizvođača ćete moći čuti razne tvrdnje o tome kakav omjer kontrasta njihov proizvod nudi, zato što postoje dva načina mjerenja: nativni kontrast i dinamički kontrast. Nećemo sad ulaziti u pojedinosti - dovoljno je da znate kako vas zanima nativni kontrast, ne dinamički.

tehno odabir

Tražite televizor? Ovi su modeli obilježili 2018. godinu

Pogledaj galeriju
6

Na žalost, ne postoji siguran način kako procijeniti omjer kontrasta jer ovisi o puno čimbenika, poput ambijentalne rasvjete i sadržaja onog što prikazuje, a ulogu igra i to je li panel reflektivan ili nije. Zato se trebate osloniti na vlastite oči.

Pohranite kopiju omiljenog filma u punoj HD (ili Blu-ray) razlučivosti i isprobajte televizor u trgovini sa sadržajem kojeg poznajete. Prije no što pustite film sve što možete vratite na početne postavke. Ignorirajte ono što se dotad vrtilo na njemu - gotovo sigurno je optimizirano za najbolji mogući prikaz.

Pogledajte nekoliko scena, s posebnim naglaskom na one koje se odvijaju u mraku ili uz vrlo malo rasvjete. Ako sve izgleda dobro, našli ste televizor koji će vam odgovarati.

LCD, LED, plazma ili OLED?

Evo što trebate znati o četiri danas dominantne tehnologije koje se koristi za proizvodnju zaslona televizora.

Plazma je odlična, ali uskoro će biti zastarjela i bit će sve teže naći servis za nju. Nije dobar izbor ako namjeravate TV dugo koristiti. LCD je najjeftiniji i vjerojatno dovoljno dobar za potrebe većine ljudi.

LED s osvjetljenjem uz rub je druga najjeftinija opcija, a od LCD-a se ne razlikuje značajno po kvaliteti. Ovi su televizori tanji i štedljiviji, ali kvalitetniji LCD nude bolju sliku. Puni LED zasloni su skupi, no nude izvrsnu sliku. Ako imate novca za njih, vrijede troška.

OLED zasloni su trenutno urnebesno skupi. Ako imate novca na bacanje, samo naprijed. No, bolja bi investicija bio projektor.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Što s oznakama poput IPS, TN, PVA, PLS i sličnima?

Preskočit ćemo tehničko objašnjenje i preporučiti da , kad god možete, kupite IPS zaslon. Ako ne, dalje redom birajte PLS, PVA, pa TN.

Konektori i daljinski upravljači

Pri kupnji novog televizora važno je obratiti pozornost na to kakve sve utore nudi. HDMI je standardan pa vrijedi pravilo 'što više, to bolje'. Nemojte ići ispod dva, tri su dobar posao, sa četiri možete skakati od sreće.

  • +1

Najbolji 55-inčni televizori iz 2017.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Provjerite možete li povezati TV koristeći Wi-Fi i Ethernet. I to postaje polako standardnom opremom koja vam može biti korisna.

Daljinski upravljač vjerojatno će također biti standardan, ali možete provjeriti reagira li uređaj na daljinske upravljače istog proizvođača namijenjene drugim modelima. Također, ako trgovina nudi daljinski s pozadinskom rasvjetom pod tipkama po razumnoj cijeni, uzmite ga.

Pametni i 3D televizori

Treba li vaš televizor pod svaku cijenu biti pametan? Ne nužno. Dobit ćete neke korisne značajke i mogućnosti, ali ako zbog trebate platiti značajno više to se vjerojatno ne isplati. Što se 3D-a tiče, to u velikoj mjeri ovisi o vašem ukusu. Ako volite takav sadržaj i spremni ste za to platiti više, samo naprijed, piše Make Use Of.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!