MINISTARSTVO TVRDI

Laži o ukidanju brojnih udžbenika šire nakladnici

09.05.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta danas je demantiralo medijske napise prema da je od nakladnika zatražilo izbacivanje brojnih radnih bilježnica i zbirki zadataka te značajno reduciranje sadržaja u udžbenicima, ponajviše onima iz prirodnih predmeta

Naime, portalima se posljednjih dana proširila informacija da bi u osnovnim školama trebale nestati zbirke zadataka za matematiku, prirodu, biologiju, fiziku, kemiju, geografiju, povijest; radna bilježnica za tehničku kulturu i informatiku od 5. do 8. razreda te geografski i povijesni atlas po razredima od petoga do osmog, a u srednjim školama radne bilježnice za fiziku, kemiju, geografiju, povijest; povijesni atlas po razredima od prvoga do četvrtoga i zbirka zadataka za informatiku.

Prema pisanju Jutarnjeg lista MZOS u mnogim udžbenicima planira reducirati broj stranica za oko 50 posto. Najviše bi navodno trebalo stanjiti one iz povijesti i prirodnih predmeta poput kemije, fizike i matematike, a nešto manje, oko 40 posto, hrvatski, strani jezik i geografiju. Najmanje će se reducirati politika i gospodarstvo - za 27 posto.

Na ovakve najave reagirali su članovi Hrvatske akademije znanosti i umjenosti i nakladnici. Akademik fizičar Vladimir Paar već je ranije isticao da bi novi kurikulum mogao značajno oslabjeti prirodoslovne predmete koji su temelj za inženjerske, medicinske, biotehničke, prirodoslovne, ekonomske i druge struke, a sada je to ponovio. Iz Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU upozorili da bi to Hrvatsku moglo pretvoriti u zemlju jeftine i slabo plaćene radne snage, umjesto u tehnološki i znanstveno razvijenu državu. Akademici smatraju da bi prvo trebalo donijeti strategiju obrazovanja i dovršiti izradu kurikuluma, a tek potom ići u ozbiljne promjene udžbenika.

Slično mišljenje iznijela je i grupa nakladnika - Školska knjiga, Naklada Ljevak, V.B.Z., Klett Verlag i Neodidacta. Oni osim navednog ističu da im je rok za pripremanje novih udžbenika do 3. lipnja prekratak da bi posao kvalitetno odradili.

No s njima se ne slažu svi nakladnici. Tako prema pisanju Jutarnjeg Daniel Žderić, vlasnik izdavačke kuće Profil, kaže: 'Kurikuluma nema zadnjih 70 godina, a ipak se udžbenici rade. Kad se napravi, on će svakako biti koristan, ali kurikulum nije uvjet za redukciju.'

MZOS: Nismo tražili reduciranje sadržaja

U ministarstvu tvrde da su navedene informacije netočne i zlonamjerne te da ih šire određeni izdavači koji su do nedavno dominirali na tržištu, a sada strahuju da bi u oštrijoj i pravednijoj konkurenciji mogli izgubiti dio kolača.

'Informacija objavljena u današnjem Jutarnjem listu netočna je i zlonamjerna. Ministarstvo nakladnicima nije poslalo nikakav dopis u kojem traži reduciranje sadržaja udžbenika', stoji u dopisu MZOS-a.

'U tijeku je donošenje podzakonskih akata, među kojima je i Udžbenički standard, što je naša zakonska obveza. Udžbenički standard trenutačno se nalazi u javnoj raspravi i podloga je za iznalaženje najboljih rješenja. Kako smo već rekli, naš je cilj olakšati školsku torbu što godinama od nadležnog ministarstva traže učenici, roditelji pa i sami novinari. U tom kontekstu predmet je rasprave i redukcija sadržaja u udžbenicima koju navodite, a koja proizlazi iz broja araka predviđenog u standardu. Sve ostalo zlonamjerne su dezinformacije koje šire pojedini nakladnici u strahu od toga da će izgubiti dio tržišta.

Ministarstvo je zaprimilo već čitav niz primjedaba i prijedloga na podzakonske akte, pa i na Udžbenički standard. Neke od njih smatramo vrlo kvalitetnim i konstruktivnim te ćemo ih svakako uzeti u obzir. Idući tjedan održat ćemo i sastanak s nakladnicima na kojem ćemo, vjerujemo, postići dogovor prihvatljiv svima, a sve kako bi u konačnici stvarno, a ne deklarativno, olakšala školska torba.

Ne zaboravimo da je do početka školske godine 2014./2015. ostalo još više od godinu dana i nema nikakvog razloga da se promjene u udžbenicima ne naprave kvalitetno i u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima. U tom smislu ima dovoljno vremena da svi udžbenici budu usklađeni i s novim pravopisom. To, uostalom, tvrde i sami nakladnici. Sve će biti provedeno u skladu sa Zakonom i u zadanim rokovima.

Posebno naglašavamo kako Ministarstvo, u cilju sprečavanja mogućih koruptivnih radnji između nakladnika i odgojno-obrazovnih djelatnika priprema i poseban dokument kojim ćemo urediti taj odnos kako bismo unaprijed onemogućili bilo kakav oblik korupcije.
Što se cijena udžbenika tiče, Ministarstvo je imenovalo Povjerenstvo za postupak utvrđivanja najviše razine cijena i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava. Jednako tako pripremljen je i Pravilnik o obveznim udžbenicima (dokument je do sutra u javnoj raspravi) koji je predvidio manji broj obveznih naslova za pojedine predmete. Na taj će se način također olakšati školska torba, ali i umanjiti cijena kompleta udžbenika', poručuju iz MZOS-a.