AH, TA DIVNA STVORENJA

Kraj Australije otkrivena nova vrsta dupina

31.10.2013 u 10:06

Bionic
Reading

U vodama sjeverne Australije nedavno je otkrivena dosad nepoznata vrsta grbavog dupina, objavili su Wildlife Conservation Society i American Museum of Natural History

Znanstvenici su pomoću genetskih testova tkiva istražili evolucijsku povijest 235 dupina kako bi utvrdili identitet nepoznate vrste. Grbavi dupini dijele se u dvije skupine. Jedna živi u Atlantskom oceanu, a druga u Indijskom i Tihom. Međutim, novo otkriće pokazuje da bi se indopacifički grbavi dupini trebali podijeliti u tri vrste.

'Na temelju naših kombiniranih morfoloških i genetskih analiza rod grbavih dupina uključuje najmanje četiri vrste', rekao je Martin Mendez, direktor latinoameričkog i karipskog programa organizacije Wildlife Conservation Society.

Nova vrsta morfološki nije bitno različita od poznatih, međutim, genetski je dosta drugačija. Stručnjaci vjeruju da su evoluirali u zasebnu vrstu zbog specifičnosti okoliša u kojem žive.

Grbavi dupini, nazvani po grbi ispod leđne peraje, mogu narasti do 2,5 metra dužine, a boja im varira od tamno sive, preko ružičaste do bijele. U nekim su vodama ugroženi, a u drugima se smatraju osjetljivom vrstom zbog gubitka staništa i ribarstva.

Nove informacije trebale bi vlastima olakšati donošenje politike koja bi osigurala njihovu zaštitu.

'Poznavanje različitih vrsta esencijalno je za uređivanje zakonskih okvira zaštite', rekao je Mendez i dodao: 'Morate apsolutno znati što pokušavate zaštititi'.

Istraživanje je predstavljeno u posljednjem broju časopisa Molecular Ecology

Nova vrsta još uvijek nije dobila ime.