ICANN odlučio

Korporacije će dobiti vršne domene

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 20.06.2011 10:51
  • Objavljeno 20.06.2011 u 08:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Želite vlastitu vršnu domenu? Svjetska organizacija zadužena za upravljanje internetskim domenama odlučila je da će to biti moguće. Cijena? Sitnica!

Nakon godina priprema, ICANN je omogućio stvaranje stotina novih vršnih domena, piše Fox News. Ta će odluka dati vlasnicima domena priliku za bolju kontrolu svoje online prisutnosti i učinkovitije usmjeravanje posjetitelja na pojedine dijelove svojih siteova.

Također, odluka će imati utjecaja na način kako tražilice pronalaze rezultate pretrage, kao i na to kako ćemo u budućnosti optimizirati web siteove ne bi li im povećali vidljivost i lakše surfere usmjerili na njih.

Što se mijenja? Dosad je postojalo samo 22 vršnih domena - poput .com, .org, .info - kao i oko 250 nacionalnih domena, kao što je naša .hr.

Sada će postati moguće stvarati i korporativne domene temeljene na nazivu tvrtke ili brenda, pa bi uskoro mogli vidjeti, recimo, siteove na domenama .apple, .adidas i slično.

Očekuje se da će prijave za nove domene ICANN početi prikupljati tijekom siječnja iduće godine. Natječaj bi mogao trajati 90 dana, nakon čega bi stvaranje takvih domena moglo ponovno postati nedostupno. Možda i godinama.

Prijava će koštati 185 tisuća dolara. Osim novca, podnositelji će morati dokazati da imaju legitimno pravo koristiti naziv koji žele prijaviti. Osim korporacija, vjerojatno će ih htjeti i velike organizacije, kao i gradovi.

ICANN će angažirati na stotine konzultanata kojima će povjeriti posao procjene ima li netko pravo na nove domene ili ne.

Nove domene također će promijeniti i način funkcioniranja ICANN-a, kao i njegovu ulogu u upravljanju, kupnji i prodaji vršnih domena. Da bi spriječili cyber-squatting, od vlasnika vršnih domena očekivat će se da već imaju operativne siteove, kojima će ICANN odobriti prijelaz na novu.

Baš nas zanima hoćemo li vidjeti domene poput .konzum, .vegeta ili .bronhi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi