PRIPREMITE SE ZA odmor

Korisne aplikacije za turiste i njihove domaćine

31.07.2017 u 14:59

Bionic
Reading

Pametne telefone možete tijekom godišnjeg odmora koristiti kako bi bilježili nezaboravne trenutke, ali i brzo došli do korisnih i praktičnih informacija. Evo pregleda besplatnih aplikacija koje svakako trebate imati na umu

Kao početnu točku predlažemo web odredište Hrvatske turističke zajednice Croatia.hr, na kojem ćete naći dobar pregled mjesta koje treba posjetiti, aktivnosti kojima se možete baviti u Lijepoj Našoj, prijedloge putovanja, događanja i smještaja... HTZ zasad ne nudi ovaj sadržaj putem zasebnih aplikacija za pametne telefone.

Zagrebačka zračna luka također nema zasebne mobilne aplikacije, ali ima web odredište prilagođeno prikazu na mobitelima s potrebnim i korisnim informacijama vezanim uz domaće i inozemne letove.  

Zato Hrvatski auto klub ima aplikacije za Android, iOS i Windows Phone putem kojih nudi pregršt korisnih informacija potrebnih vozačima. 

Između ostalog, obuhvaća uslugu mParking, popis 677 benzinskih postaja s aktualnim cijenama goriva i informacijom o tome gdje je gorivo najjeftinije, više od 15 tisuća potencijalno zanimljivih lokacija, pregled cestarina na svim autocestama, popis radarskih kontrola, mogućnost pronalaska automobila... Potpuni popis dostupnih podataka i informacija pogledajte na webu HAK-a

Osim HAK-a, podatke o benzinskim postajama putem aplikacija nude i INA (Android, iOS) te Tifon (Android, iOS), kao i Ministarstvo gospodarstva (Android, iOS, Windows Phone). 

Imate ljubimca na četiri kotača na električni ili hibridni pogon? Popis e-punionica naći ćete na Puni.hr, a korisna bi vam mogla biti i aplikacija PlugSurfing (Android, iOS) koja osim lokacije, naći ćete podatke o cijeni i brzini punjenja te broju slobodnih utičnica.

Autobus, vlak, bankomati, popusti...

Što se autobusnog prijevoza tiče, korisna bi vam mogla biti aplikacija Get By Bus (Android, iOS) koju možete upotrijebiti za kupnju autobusnih karata kreditnom karticom za linije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i drugim zemljama u regiji, kao i karte za Njemačku, Austriju, Švicarsku, Italiju, Poljsku i druga odredišta. 

Omogućava pretragu voznih redova i izravnu kupnju karata za više od 3.000 linija i preko 60 prijevoznika. Na linijama koje su označene s M-ticket moguće je koristiti aplikaciju GetByBus kao prijevoznu kartu. 

Za putovanja vlakom upogonite službenu aplikaciju Hrvatskih željeznica HŽPP karte (Android, iOS, Windows Phone). Putem sučelja na engleskom i hrvatskom jeziku možete pogledati vozni red, dostupne ponude i cijene, rezervirati mjesto u vlaku i kupiti prijevoznu kartu. 

Iako postoji nekolicina koje su tome posvećene  - recimo, Bankomati HR (Android) i ATM Croatia (Android), za pronalaženje bankomata ne preporučamo oslanjanje na aplikacije.

U pravilu već godinama nisu ažurirane, pa stoga ne vjerujemo kako nude u potpunosti točne precizne podatke i informacije. Vjerojatno ćete biti bolje sreće s aplikacijama i web stranicama svake banke zasebno. 

Do popusta u restoranima, kafićima, muzejima te kod bukiranja izleta i drugih turističkih aktivnosti vas može dovesti aplikacija CroDeals (Android, iOS) .