POLUPROIZVOD?

Kindle u Hrvatskoj s ograničenim online pristupom

  • Autor: Stanislav Šredl
  • Zadnja izmjena 14.10.2009 13:15
  • Objavljeno 14.10.2009 u 11:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kad smo pisali o Kindleu i Kindleu DX, koji bi uskoro trebali postati dostupni korisnicima izvan SAD-a, pa tako i u Europi, napomenuli smo da nismo odveć sigurni kako će u nas funkcionirati pristup internetu preko tog uređaja. Pročitali smo točno što Amazon nudi kupcima iz Hrvatske i pronašli neke zanimljive stavke

Prije svega, da pojasnimo kako Kindle funkcionira u SAD-u. Jedan od najjačih aduta ovog uređaja jest besplatni pristup internetu preko ugrađenog EVDO/CDMA modema; dakle putem 3G veze američkog mobilnog operatera AT&T, s kojim Amazon ima ugovor o pokrivanju troškova podatkovne komunikacije.

Točna formulacija je Amazon pays for Kindle’s wireless connectivity so you won’t see a monthly wireless bill, što znači: 'Amazon plaća za bežično povezivanje preko Kindlea, tako da ne morate plaćati mjesečni račun za tu uslugu'. Ali AT&T je američki mobilni operater koji nije prisutan u Hrvatskoj. Postoji, dakako, mogućnost da će se Amazon u svakoj europskoj zemlji dogovoriti s nekim lokalnim mobilnim operaterom, no ta mogućnost je prilično slaba, s obzirom na neke detalje koji se navode na službenim Amazonovim stranicama za kupce iz Hrvatske.

Kao prvo, u Amazonu navode da pregled blogova i eksperimentalni web preglednik nisu dostupni nigdje osim u SAD-u. Osim toga, Kindle se u ovom trenutku isporučuje s američkim standardom strujne utičnice, što znači da će korisnici u Europi morati kupiti adekvatni adapter.

No ono što je najbitnije - online kupovina knjiga direktno s Kindlea radit će kao i u SAD-u. Sve to upućuje na činjenicu da će Amazon vjerojatno pokrivati podatkovne roaming troškove AT&T-u, ali samo za bežično prebacivanje knjiga na uređaj; ostale internetske aktivnosti vjerojatno su Amazonu bile preskupe, pa nam zato nisu ni dostupne.

Ovo rješenje, premda nije idealno, objašnjava nešto višu internacionalnu cijenu Kindlea te ipak znači da će Kindleova najvažnija funkcionalnost (bežično kupovanje knjiga bez plaćanja dodatnih računa) funkcionirati kod nas. Na surfanje pomoću Kindlea, kao i čitanje blogova, zasad ćemo, čini se, morati zaboraviti.

Podsjetimo, Kindle će se iz Hrvatske moći naručiti od 19. listopada po cijeni od 279 dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi