TEHNO RECENZIJE

Kartaška poslastica s neuništivim šarmom: Zaigrali smo Wildfrost

20.04.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Kombinacija strategije i igre slaganja špilova iza neodoljive grafike skriva robustan izazov s maštovitim mehanikama koje će izazvati i najtvrđe ljubitelje žanra

Wildfrost, najnoviji kartaški indie naslov, još je od prvog foršpana izgledao kao šareniji pretendent na mjesto koje godinama drži Slay the Spire. Očekivati takav izuzetan pothvat na prvu ruku nije ni teško - riječ je, na koncu, o igri koja ima puno ljepšu grafiku od Mega Crit Gamesovog hita te, ako ništa drugo, daje ideju da se radi o izazovu koji će privući puno širu publiku.

Vuk u ovčjoj koži

Prezentacija koja uključuje šarenu 2D grafiku, šarmantne animacije i iznimnu art direkciju uspješno je privukla velik broj igrača koji su u jeku cozy gaminga, digitalne zabave koja ugođaj i opuštanje stavlja ispred izazova, očekivali lakši naslov. Težina igre i oslanjanje na promišljanje svakog poteza Wildfrostu su donijeli šokantno niske korisničke ocjene na Steamu, pa smo baš zato nakon nekoliko pogledanih videa i malo dublje analize još radije zagrizli u njegove ledom okovane slagalice.

U Wildfrostu preuzimate ulogu predstavnika plemena koje se odlučilo suprotstaviti stihijskoj zimi koja je pojela Sunce. Žitelji sela Snowdwell šalju hodočasnike posljednjeg saveza da pokušaju spasiti svijet. Svaki pokušaj donosi određenu dozu napretka koji služi za motivaciju nakon neuspjelog runa, dodajući opcije poput novih startnih suputnika, većeg fundusa dostupnih karata i posebnih predmeta koji mogu modificirati postojeće karte.

Igra domišljatog kombiniranja

Briljantan element igre koja, na prvi pogled, ima ograničen fundus karata načini su na koje te karte možete modificirati. Tijekom svakog putovanja sačinjenog od etapa ispunjenih izborima u maniri Slay the Spirea vaš tim ide od bitke do bitke te se sukobljava s po dva reda nadolazećih neprijatelja.

Svaki potez u Wildfrostu nije vremenski ograničen, što znači da imate vremena razmisliti i rearanžirati karte na šest dostupnih polja. Ono što nas je najviše oduševio je to što zahvaljujući robusnim pravilima, koja uključuju vrlo konzervativnu dozu 'nasumičnog', Wildfrost na kraju svake seanse (koja, ovisno o vašem uspjehu, traje od tri minute naviše) ostavlja igrača s nekoliko 'nagrada'.

Prva je saznanje da je za svoju propast igrač vjerojatno sam kriv, jer svaki potez telegrafira ono što će raditi protivničke karte. Druga stvar su nova saznanja o mehanikama igre i njihovim interakcijama. Treća su nove stvari poput ljubimaca, alata i - na koncu - dostupnih plemena, odnosno 'klasa'.

Wildfrost na izbor daje nešto ograničen fundus klasičnih karata, što nadoknađuje hrpom likova i amuleta kojima mijenjate način na koji neke od njih funkcioniraju. Konačna kombinacija svega navedenog je igra koja po nekim elementima podsjeća na Slay the Spire, no na kraju ipak ostaje jedinstvena te pruža vrlo specifičan i nerijetko izazovan oblik iskustva.

Izvor: tportal.hr / Autor: Chucklefish

Izazov za uporne

Ako volite igre slaganja špilova i stvorili ste afinitet prema roguelike iskustvima za jednog igrača, Wildfrost je nedvojbeno naslov koji biste trebali isprobati. Riječ je o izazovnoj i vizualno očaravajućoj kartaškoj igri s puno srca, hrpom stila i tonama mozgolomki, kao stvorenom za gejmere kojima jedna izgubljena partija ili izazovni boss ne predstavljaju razlog za odustajanje.

  • +7
Wildfrost: Slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Deadpan Games, Gaziter
  • Ime: Wildfrost
  • Žanr: kartaška igra izrade špilova
  • Proizvođač: Deadpan Games, Gaziter
  • Izdavač: Chucklefish
  • Platforme: PC Windows, Nintendo Switch
  • Cijena: 19,99 eura
>