SUNCE, MORE I HAKERI

Karibi su meka cyberkriminalaca

17.05.2013 u 10:04

Bionic
Reading

Karibi više nisu samo turistička i porezna oaza, već su postali i oznaka za cyberkriminalce i hakere zahvaljujući niskoj razini sigurnosti

Karipsko otočje i Latinska Amerika poznatiji su po svojim plažama i 'tropskim krajevima' nego po cyberkriminalu, no posljednje istraživanje koje je provela tvrtka za internetsku sigurnost TrendMicro pokazuje kako se stvari mijenjaju.

Nizak stupanj sigurnosti, ali i opće prihvaćeno ignoriranje što tvrtke rade u tom dijelu svijeta, pretvorilo je Karibe ne samo u 'poreznu meku' već i u 'meku za cyberkriminal'.

U protekle dvije godine haktivizam, napadi na online banke i upadi u infrastrukturu povećali su se između osam i 40 posto.

Trend je u svom izvješću istaknuo kako hakeri najčešće upadaju u računala i sustave pomoću malwarea, što pokazuje kako se vodi veoma malo računa o redovitim ažuriranjima programa.

Osim hakera iz Istočne Europe koji su aktivni po cijelom svijetu pa tako i na Karibima, pojavili su se i lokalni hakeri koji se specijaliziraju za pojedine vrste napada ovisno o najslabijim točkama u pojedinim zemljama.

Iz Trenda upozoravaju kako je vjerojatno najveći problem gotovo nikakva reakcija vlada na cyberkriminal.

'Politički vođe svjesni su opasnosti koje hakeri i cyberkriminal predstavljaju, ali je njihova reakcija ograničena manjkom novca koji bi bio namijenjen izgradnji sigurnosnih kapaciteta i nedostatkom stručnjaka koji bi implementirali tehnologiju zaštite', zapisali su istraživači.