EGZOPLANETI

Kao u Star Warsima: Astronomi oduševljeni otkrićem u susjedstvu dvije velike zvijezde

15.06.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Astronomi su otkrili planet koji se, poput Tatooinea, rodnog planeta Lukea Skywalkera, kreće oko dvije zvijezde

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je planet koji kruži oko dvije zvijezde. Otkriće ovog cirkubinarnog sustava nadovezuje se na otkriće prije tri godine kad je učenik uz pomoć NASA-e u istom sustavu otkrio još jedan planet.

'Trenutno znamo za samo dvanaest cirkumbinarnih sustava, a ovo je jedini oko kojeg kruži više od jednog planeta' rekao je David Martin, astronom sa sveučilišta Ohio.

Martin pripada znanstvenoj skupini koja je svoja otkrića nedavno objavila u časopisu Nature Astronomy. Premda, na žalost svih obožavatelja Star Warsa, znanstvenici planet nisu nazvali Tatooine, on je i dalje dobio znamenito ime: BEBOP-1C, po projektu sakupljanja podataka BEBOP, odnosno Binaries Escorted By Orbiting Planets (binarni sustavi s orbitirajućim planetima).

Više od pola zvijeznda na nebu putuje u 'društvu' jedne ili više drugih zvijezda. Ovi sunčevi sustavi variraju - neki imaju velike vruće zvijezde uparene s nekoliko manjih i hladnijih, u nekim slučajevima jedno sunce proždire drugo, a naišli smo i na kompleksne formacije u kojima sudjeluje do sedam zvijezda.

Jedna na planetu traje 215 zemaljskih dana, 65 je puta teži od Zemlje, no i dalje ima samo 20 posto težine Jupitera. Njegove dvije zvijezde međusobnu orbitu završe svakih 15 dana, jedna je 10 posto masivnija od Sunca, dok druga, hladnija, ima samo trećinu sunčeve mase.

ASTROFOTOGRAFIJA

[FOTO] Zavirite dublje u svemir uz ove očaravajuće slike snimljene teleskopima James Webb i Chandra

Pogledaj galeriju

Astronomi, makar nisu potpuno sigurni, vjeruju da je riječ o plinovitom divu sličnom Uranu ili Saturnu. Znanstvenici su ga slučajno otkrili dok su proučavali masu susjednog planeta. Premda im to nije pošlo za rukom, otkrili su drugi planet koji kruži na većoj udaljenosti od sunaca. Prvi planet je, tim rečeno, otprilike 22 puta manje mase od Zemlje, a ima veličinu Saturna.

Znanstvenici se nadaju da će uz pomoć teleskopa James Webb otkriti više informacija o planetarnom sastavu, a planira se i proučavanje planeta BEBOP-C1 s ciljem pronalaženja onih koji su mu slični. Dosadašnje studije predlažu da svjetovi cirkubinarnih sustava mogu biti naseljivi. Rad objavljen u Nature Communications u 2017. proučavao je ovu mogućnost te je zaključio da egzoplaneti oko binarnih zvijezda, prema simulacijama, na određenim udaljenostima mogu imati vodu i podržati život, zaključuje Mashable.