BEZ ŽIVCIRANJA

Kako vratiti datoteke izgubljene u nespretnom cut/paste prijenosu?

21.09.2017 u 09:29

Bionic
Reading

Premještanje pojedinačnih datoteka ili čitavih foldera zna zakazati iz brojnih razloga. Evo kako možete pokušati vratiti datoteke koje su se izgubile zbog propalog prijenosa preko cut/paste funkcija

Jedan od primjera ovdje je premještanje 75GB datoteka iz foldera A u folder B. Prijenos je propao i u folderu B se nalazi samo 25GB dok folder A više ne sadrži ništa. Međutim, pogled na kapacitet tvrdog diska prikazat će kako je on ostao isti, a ne manji za 50GB - što znači da su datoteke i dalje tu negdje!

Za početak priče ne treba paničariti jer postoji vjerojatnost da će jednostavno rješenje omogućiti pretragu i pregled datoteka ako se sjećate njihovih imena.

Još jedna od opcija je i otvaranje Start izbornika te tipkanje Run i otvaranje ove funkcije. U novootvoreni Run prozor valja otipkati %temp% i pritisnuti Enter na tipkovnici, što će otvoriti privremeno smještene datoteke. Postoji vjerojatnost da su neki folderi skriveni te ih treba prikazati odlaskom na Tools > Folder Options > View > označiti Show hidden files unutar Explorera

Ako pak ni to nije upalilo, valja pokušati s nekim od alata koje preporučuje Tech Advisor: Active@ UNDELETE 12, Recuva, ili FreeUndelete.