EVO UPUTA

Kako možete podržati ZIP i domaće startupove?

22.05.2014 u 07:10

Bionic
Reading

Zagrebački inkubator poduzetništva pokrenuo je prvu crowdinvesting kampanju kod nas. Zanima vas kako se možete uključiti, kako će prikupljeni novac biti potrošen i koji su rizici? Čitajte dalje

Crowdinvesting kampanjom u ZIP-u namjeravaju prikupiti sredstva za ulaganje u tri do pet startupova, koji će u rujnu ući u njihov novi predakceleratorski program i dobiti investiciju do 15 tisuća eura (nešto manje od 115 tisuća kuna).


Koriste britansku platformu Seedrs, koju su odabrali među petnaestak europskih platformi zbog toga što ima najveći broj projekata i odobrenje britanskog financijskog regulatornog tijela Financial Conduct Authority (FCA).

Ciljani iznos ZIP-ove kampanje je 50 tisuća britanskih funti (oko 460 tisuća kuna). Saša Cvetojević i Mihovil Barančić uplatili su 20 posto tog iznosa (10 tisuća funti, odnosno oko 92 tisuće kuna).

'Time smo htjeli pokazati da tim koji će upravljati investiranjem ima uz organizacijske kapacitete i veliku posvećenost ovom projektu', kaže Barančić. Dosad su skupili nešto više od 46 posto traženog iznosa.

'Ovakvo je ulaganje, naravno, visokorizično kao i svako ulaganje u startup projekte, a prednosti su jednostavnost vođenja ulaganja jer će sve pravne i tehničke poslove odrađivati Seedrs. Ulaže koliko tko može, počevši od minimalnih 100 GBP (oko 920 kuna)', pojašnjava Barančić.

U ZIP-u će napraviti prethodnu selekciju, educirati i mentorirati stratupove cijelo vrijeme te osigurati praćenje njihove investicije i kad završe ZIP-ov akceleratorski program.

Startupovi će novac dobiti za završetak razvoja proizvoda/usluge, osnivanja tvrtke, pokrenuli prodaju i tome slično. Ideja je uložiti u skupinu najboljih startupova u regiji te pogoditi najbolje koji će se uspjeti nakon nekoliko godina prodati i time ostvariti višestruke povrate na investiciju.

'Iako će nam prioritet biti timovi iz ZIP-ovog programa, moguće je da ćemo uložiti i u neki od timova koji ga nije prošao, a za koji ocijenimo da ima kvalitetu i potencijal', kaže Barančić.


Napravit će, dodaje, sve što je u njihovoj moći kako bi povratili uloženo, no nema jamstva da će u tome uspjeti. Moguće je i kako će investiciju izgubiti u potpunosti, kako Cvetojević i on, tako i svi ostali ulagači.

Stoga svima koji razmišljaju o ulaganju preporuča da dobro prouče uvjete na www.seedrs.com

Ako se ipak odlučite podržati ZIP, evo što vam je činiti.

Trebate se registrirati kao investitor na platformi Seedrs. Za to ćete trebati dokaz identiteta u vidu skenirane osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole te dokaza prebivališta u vidu računa za režije, izvoda banke i slično.

Trebate napraviti zahtjev za uplatu sredstava. Po njegovom otvaranju zahtjev isprintajte i pokrenite prijenos sredstava na Seedrs, što je moguće plaćanjem devizne doznake internet bankarstvom za banke koje to podržavaju ili odlaskom u banku.


Prijenos sredstava je potrebno izvršiti na okrugli iznos u britanskim funtama. Transakcijske troškove treba podmiriti odmah, kako bi se poklopili iznos ulaganja i uplaćeni iznos. Kartice nije moguće koristiti, zato što nismo još dio Europskog gospodarskog prostora, kaže Barančić.

Nakon dva-tri radna dana sredstva će sjesti na račun Seedrsa. Kad se to dogodi, potrebno je kliknuti Invest na stranici tog servisa. Time ćete sklopiti ugovor online, kojim ćete Seedrsu delegirati poslove vođenja ulaganja.

Kampanja je tipa 'sve ili ništa', što znači kako je potrebno prikupiti cjelokupan traženi iznos. Ukoliko taj cilj ne bude ostvaren, sredstva će biti vraćena bez ulaganja i bez naknada.

Inače, Seedrs ulagateljima ne naplaćuje naknadu, već uzima 7,5 posto dobiti ostvarene pri eventualnoj prodaji udjela u startupu.