JEDAN JE VIŠKA

Kako jednostavno ukloniti duplikate datoteka

19.06.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Duplikati različitih datoteka mogu ne samo zakrčiti i usporiti računalo, već i izazvati pravu glavobolju ako pokušate ručno pregledati sve 'sumnjive' datoteke i obrisati one koje su višak

Svakome se barem jednom dogodilo da je kopirao neke dokumente i onda shvatio da ti isti dokumenti već postoje na računalu. Ako pokušate staviti datoteku istog imena u istu mapu, računalo će vam javiti da to nije moguće.

No što kad iste dokumente razmjestite po različitim mapama i onda shvatite da vam ne treba nekoliko kopija istog dokumenta na različitim mjestima?

Ručno pretraživanje po računalu i uspoređivanje dokumenata te brisanje duplikata može biti Sizifov posao, ali pomoći nam može nekoliko specijaliziranih alata koje je pronašao Tech Republic

WinMerge

WinMerge zanimljiv je program koji ne samo da pronalazi duplikate datoteka u Windowsima već ih može spojiti u jedan i napraviti usporedbu tekstualnih datoteka. Veliki mu je plus i to što ga nije potrebno instalirati na samo računalo, već može uredno obavljati svoj posao i ako ga se pokrene s USB-a.

Nova verzija trebala bi raditi i na Linuxu.

DoubleKiller

DoubleKiller, kao što mu samo ime kaže, pravi je ubojica duplikata. Nudi mogućnost filtriranja vrste dokumenta koji će biti uključen u usporedbu, a također može usporediti 'nove' i 'stare' dokumente što je prikladno ako ste radili neke izmjene na dokumentima i više niste sigurni koje dokumente želite zadržati, a koji se mogu izbrisati.

Program dolazi u besplatnoj i puno bogatijoj, verziji koju je potrebno platiti.

Easy Duplicate Finder

Ovaj program zaista je veoma jednostavan za korištenje, a osim uobičajenih datoteka, podržava i uspoređivanje i pretraživanje i MP3 te JPEG datoteka. Usto, može se spojiti s Outlookom i izbrisati duplikate e-mail poruka.

Besplatna verzija Easy Duplicate Findera sasvim je dovoljna za prosječnog korisnika, a oni nešto zahtjevniji platit će za korištenje dodatnih mogućnosti.

dupeGuru Music Edition

Iako mu ime govori da je namijenjen uklanjanju dupliciranih glazbenih datoteka, dupeGuru će, zahvaljujući pametnom algoritmu, usporediti i sve ostale datoteke, čak i ako imaju različito ime.

dupeGuru funkcionira jednako dobro na Windowsima, Linuxu i OS X-u, a ako želite podržati rad programera koji su ga osmislili, razmislite o doniranju koje kune na njihov račun.

Duplicate Images Finder

Ovaj specijalizirani program usredotočio se samo na fotografije i druge slikovne datoteke.

Duplicate Images Finder možda nije najbrži program za pronalaženje duplikata (usporedba može potrajati i nekoliko sati, ovisno o broju slika), ali je izvrstan izbor za nekoga tko ima veliku arhivu fotografija i želi se riješiti duplikata. A i dodatni mu je plus to što je besplatan.