ISPROBALI SU

Kako je voziti hakirani automobil? Jezivo!

12.07.2017 u 06:46

Bionic
Reading

Papučice za gas i kočnicu više ne rade, upravljačka ploča je poludjela... Evo što možete očekivati postane li vaše vozilo žrtvom hakerskog napada

Sve više modernih automobila oslanja se na povezivanje s drugim uređajima kako bi nam vožnju učinilo sigurnijom i ugodnijom. Time postaju pametnija i prilagodljivija, ali i više izložena riziku hakerskog preuzimanja. 

Kako postoji više mogućih načina za upad u sustav automobila, zasad nema jedinstvenog rješenja koje bi odvratilo sve uljeze.

Novinar Tech Cruncha sudjelovao je u demonstraciji izraelske tvrtke Argus Cyber Security čija je svrha bila pokazati koliko su automobili ranjivi. 

Između ostalog, uspjeli su natjerati brzinomjer na prikaz krive brzine kretanja vozila, onemogućiti kočnice i gas, poremetiti rad instrumenata, uključiti nasumično izbacivanje tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, otključati i zaključati vrata... Čak su i žmigavci pokazivali krivi smjer. 

Sve skupa odvijalo se dok se vozilo kretalo brzinom od kojih 25 kilometara na sat. Što bi se dogodilo pri većim brzinama strah nas je i pomisliti. 

Hacked while driving Izvor: Društvene mreže / Autor: Tech Crunch