KONFERENCIJA

Kako do otvorenih podataka i otvorene vlasti?

19.02.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Udruge Programiraj za Hrvatsku i GONG u suradnji s Partnerstvom za otvorenu vlast organiziraju konferenciju 'Principi vlasti za 21. stoljeće', koja će biti održana 20. i 21. veljače. u prostoru Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu

Povodom međunarodnog Dana otvorenih podataka u Zagrebu će, kao i u mnogim gradovima u svijetu, biti održana manifestacija CodeAcross - vikend građanskih inovacija.

Kako bi raspravili aktualnu problematiku vezanu uz otvaranje baza podataka u Hrvatskoj te doprinijeli korištenju postojećih baza, udruge Programiraj za Hrvatsku i GONG u suradnji s Partnerstvom za otvorenu vlast organiziraju konferenciju Principi vlasti za 21. stoljeće, koja će biti održana u petak 20. i subotu 21. veljače. u prostoru i uz partnersku podršku Sveučilišnog računskog centra, u Ulici Josipa Marohnića 5, u Zagrebu.

Bit će otvorena panel raspravom u kojoj će sudjelovati Tomislav Vračić (Uprava za e-Hrvatsku Ministarstva uprave), poduzetnik Marinko Brkić Tot, ravnatelj Ureda za udruge Vlade Igor Vidačak, povjerenica za informiranje Anamarija Musa te Eleanor Stewart, voditeljica Odjela za transparentnost Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.


Nakon toga, sudionicima će biti predstavljeni konkretni primjeri korištenja otvorenih baza podataka, poput ušteda na razini lokalne samouprave u Münchenu, stanja Središnjeg kataloga službenih dokumenata Republike Hrvatske i Registra udruga, načina korištenja Zakona o pravu na pristup informacijama...

U subotu će biti održan hackaton tijekom kojeg će, u nekoliko radnih skupina, biti razvijane konkretne aplikacije poput one za postavljanje upita građana prema svim tijelima javne vlasti u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama te javne nabave i ostalih registara.

Sudjelovanje je besplatno, no trebate se prijaviti jer je broj raspoloživih mjesta za sva događanja ograničen.