AUTORICA HITA U ZAGREBU

Kako će izgledati svijet bez potrebe za seksom?

Aarati Prasad

Aarati Prasad

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

U sklopu Festivala znanosti sljedeći tjedan u Zagreb dolazi mlada britanska biologinja i popularizatorica znanosti Aarathi Prasad, autorica hita Like a virgin – how science is redesigning the rules of sex

Njezina knjiga, koja govori o tome kako bi reproduktivna biologija i medicina u skoroj budućnosti mogle promijeniti svijet, izazvala je veliku pozornost britanskih medija, stručnjaka i čitatelja.

U njoj Aarathi Prasad tvrdi da će mogućnost da majke, očevi i gay parovi sami, od svojih vlastitih stanica, bez potrebe za seksom i uz pomoć umjetnih maternica, stvore zdravu djecu promijeniti društvo i učiniti ga jednakijim no ikada. Ističući kako je sva potrebna tehnologija za djecu iz laboratorija već na dohvat ruke, ona kaže da uopće nije upitno hoće li se to dogoditi nego samo kada. Razvoj ovih znanosti izaziva moralne dvojbe i nastavit će još neko vrijeme, međutim, jednoga dana, smatra, doći ćemo do toga da će ključno pitanje postati: Koliko će djeca iz laboratorija, koja neće biti naši klonovi, biti zdrava.

U svojoj knjizi britanska znanstvenica ističe da će muškarcima čak biti lakše ostvariti 'bezgriješno začeće', odnosno donijeti na svijet djecu bez seksa jer imaju i X i Y kromosom. No to će uskoro biti moguće i ženama.

Aarathi je doktorirala na genetici tumora na Imperial Collegeu u Londonu gdje je radila na istraživanju raka. Sada se bavi popularizacijom znanosti i publicistikom.

Njezina predavanja u organizaciji British Councila održat će se u Zagrebu i Splitu, a zagrebačko je na rasporedu u utorak, 23. 4. u 19 h u Dvorani Matice Hrvatske. Moderator predavanja i razgovora s publikom bit će prof. Aleksandar Štulhofer.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!