RELATIVNOST U VLAKU SMRTI

Kako bi izgledala jurnjava brzinom svjetlosti?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 08.11.2011 07:25
  • Objavljeno 07.11.2011 u 14:45
rollercoaster brzina svjetlosti

rollercoaster brzina svjetlosti

Izvor: Screenshot / Autor: New Scientist

Putovanje rollercoasterom brzinom svjetlosti vjerojatno bi bilo vrhunski vizualan doživljaj – ovisno o tempu, svijet pred našim očima mijenjao bi i boje i oblike

Fizičar Michael Hush s Australian National Universityija u Canberri napravio je nedavno animirani film koji zorno predstavlja efekte opisane Einsteinovom teorijom relativnosti. U simuliranom svijetu koji je stvorio brzina svjetlosti odgovara brzini vagona od pet metara u sekundi.

Na početku vožnje vidi se kako objekti mijenjaju boje zahvaljujući Dopplerovom efektu. Kao što zvuk mijenja visinu kada prolazimo pored njegova izvora, tako i svjetlost mijenja boje kada jurimo velikim brzinama.

Drugi efekt koji vidimo su distorzije. Budući da različite dijelove tijela vidimo u različitim trenucima u vremenu (zbog ograničene brzine svjetlosti) njihovi oblici postaju iskrivljeni. Naime, da bi svjetlo iz daljih objekata stiglo do nas u isto vrijeme kao i svjetlo iz bližih, ono mora krenuti ranije. U svakodnevnom okruženju te su razlike zanemarive. No dobar primjer toga su nebeska tijela. Kada gledamo udaljene zvijezde, mi ih vidimo kakve su bile prije tisuće i milijune godina. Kada se krećemo brzinama blizu brzine svjetlosti, male vremenske razlike postaju značajne. Naime, tijekom intervala između trenutka u kojem vidimo bliži i udaljeniji dio objekta, mi već prijeđemo poprilične udaljenosti te objekt gledamo iz sasvim drugačijeg položaja, pod sasvim drugim kutom. Zbog toga nam dugačak štap ili nosivi stup konstrukcije vlaka smrti može izgledati poput parabole koja se izvija. Na relativističkim brzinama samo kugle uvijek ostaju kugle jer se u njihovom slučaju distorzije poništavaju skupljanjem dužina.

Treći efekt koji se javlja je onaj da vidimo objekte pored kojih smo već prošli. Naime, kako putujemo sve brže, čini nam se da svjetlost do nas stiže iz različitih uglova. Za lakše razumijevanje, zamislite da se vozite u autu za kišna dana. Osoba koja stoji na kolniku vidi kapi kiše kako padaju vertikalno na tlo. No nama u automobilu čini se da one padaju prema nama pod nekim manjim kutom ovisno o brzini. Na sličan način kada putujemo brzinom svjetlosti kutovi zraka svjetlosti koje stižu do nas sa svih strana se smanjuju. Jedna od posljedica ove pojave je ta da ćemo vidjeti objekte koji su već prošli pored nas i nalaze nam se iza leđa (kut veći od 90 stupnjeva postao je manji od 90).

Savage kaže da se njegov animirani rollercoaster kreće brzinom od 90-ak posto brzine svjetlosti. 'Položaj promatrača se značajno promijeni za vrijeme dok svjetlost od objekta stigne do njega', objasnio je Savage.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi