rekordna jačina

Kakav spektakl: Ova udaljena zvijezda odzvanja zapanjujućom magnetskom silom

19.07.2022 u 12:53

Bionic
Reading

Znanstvenici su uspješno izmjerili rekordno jako magnetsko polje obližnjeg pulsara Swift J0243.6+6124

Daleko od nas, na otprilike 22.000 svjetlosnih godina od Zemlje nalazi se zvijezda kao malo koja druga - pulsar Swift J0243.6+6124 razbija dosadašnji rekord od milijardu Tesli kojeg su do sad držali pulsari GRO J1008-57 i 1A 0535+262. Usporedbe radi, prosječan magnet za hladnjak ima snagu od 0.001 Tesle, dok moćni uređaji za magnetsku rezonancu mogu doseći oko tri Tesle.

Prije par godina inženjerima je za rukom pošlo dosezanje 1.200 Tesli na oko 100 milisekundi. Drugim riječima, 1.6 milijardi Tesli iza sebe ima neke nevjerojatne procese kakve mogu proizvesti samo najveći objekti nagurani u neobične volumene i zavrćeni do nesmiljenih brzina.

Swift J0243.6+6124 već se od davno smatrao zvijezdom vrijednom pažnje - riječ je o super kompaktnom kozmičkom teškašu također poznatom kao pulsar, odnosno jedinom izvoru x-zraka u našoj galaksiji koji spada pod ultra blještavu kategoriju, piše Science Alert.

Također se radi o jedinom otkrivenom pulsaru x-zraka sa suputnikom u obliku zvijezde tipa Be koja ga puni tvarima tolikom brzinom da on iz polova izbacuje mlazove radiovalova. Sve ove karakteristike doprinose stvaranju jedinstvene prilike za izučavanje tako egzotičnih objekata na tako maloj udaljenosti od Zemlje.

nevjerojatne snimke

[FOTO] Pogledajte čudesa kozmosa pod povećalom teleskopa James Webb

Pogledaj galeriju

Mjerenje magnetskog polja udaljenog objekta je prilično teško zato jer magnetska polja slabe s udaljenošću i postaju neprepozantljive nakon što proputuju nekoliko tisuća svjetlosnih godina. Na sreću, blještavi pulsari su vidljivi zahvaljujući značajki raspršenja ciklotronske rezonancije.

Kinesko lansiranje promatračnice X-zraka Insight-HXMT astrofizičarima pruža način grabljenja očitanja poput ovog čak i na velikim udaljenostima poput one na kojoj se nalazi GRO J1008-57 te čija je snaga izmjerena 2020. Aktivnost izboja Swifta J0243.6+6124 također pruža uvid u njegovo jako magnetsko polje sa značajkom raspršenja ciklotronske rezonancije urezanom u njegov spektar X-zraka. Znanstvenici sa Kineske akademije znanosti, sveučilišta Sun Yat-Sen i sveučilišta Tübingen u Njemačkoj analizirali su značajku ne bi li izračunali energiju elektrona.

Rezultati su ih iznenadili - energija je dosegla vrh na 146 kiloelektron volta premašivši 90 i 100 kiloelektron volti koje drže dosadašnji rekorderi.

S obzirom da je Swift J0243.6+6124 jedini ultra blještav pulsar X-zraka u našoj galaksiji, mjerenje njegovog magnetskoj polja znanstvenicima daje bolju ideju o tome što se događa blizu njegove površine. Pulsari poput njega napravljeni su od atoma zbijenih u konfiguracije kakve ne možemo stvoriti na Zemlji. Njegove magnetske karakteristike pomažu podržati ili pobiti razne modele koji objašnjavaju kako se njegova kompaktna kora zapravo ponaša.

Priroda magnetizma neutronske zvijezde potvrđuje da je njegovo polje puno kompleksnije te da se sastoji od nekoliko polova, što otvara nova poglavlja u bilješkama brojnih astrofizičara, a nama daje mali uvid u to što znači kad zvijezda ima magnetizam snage 1.6 milijardi Tesli.