MOBILNO BEZ PREMCA

Južna Koreja razvija mrežu 5G, tisuću puta bržu od postojećih

29.01.2014 u 07:30

Bionic
Reading

Južnokorejsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnologije nedavno je objavilo kako planira investirati milijardu i pol američkih dolara u razvoj tehnologije 5G, koja bi donijela brzine tisuću puta brže od postojećih mreža 4G LTE

Svijet se još nije potpuno navikao ni na 4G LTE veze (posebno kada je o pokrivenosti riječ), a na red već stižu nov(ij)e tehnologije. Ministarstvo u Južnoj Koreji planira pokusne mreže osposobiti za 2017., a do 2020. bi 5G trebao postati komercijalno dostupan.

Osim razvoja same infrastrukture i tehničkih dodataka, posebnu pažnju će se posvetiti 'streamingu' Ultra-HD video sadržaja, a navodno će se osposobiti i dodatna funkcionalnost za društvene mreže.


Vlada te zemlje napravila je projekcije u kojima se u razdoblju od šest godina od početka komercijalne primjene mreža 5G očekuje prodaja od čak 310 milijardi američkih dolara.

Kako piše Mashable, Samsung se također učlanio u trku, s navodima kako su izveli signal od 1,056 gigabita po sekundi na udaljenosti od dva kilometra te da svoje rješenje pripremaju pustiti u prodaju također do 2020. godine.

Europska unija također ima sličan plan, kada je riječ o mrežama 5G - ili bolje rečeno, omogućavanju primjene tih tehnologija do 2020. godine.