VELIKO ČIŠĆENJE

Jovanović smjenjuje 14 ravnatelja i kreće na fakultete!

23.11.2012 u 08:18

Bionic
Reading

Nakon otkrića nepravilnosti pri upisu u tzv. kaštelanskom slučaju, proveden je nadzor u 118 srednjih škola, u 27 su otkrivene nepravilnosti, 14 ravnatelja je predloženo za razrješenje, a devet ih je već razriješeno, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović

'Dolaskom na mjesto ministra zatekao sam nered i kaos koji su bili posljedica dugogodišnjeg kršenja i izigravanja propisa koje je dovelo do svojevrsnog modela 'običajnog prava' temeljem kojeg su se mimo propisa i zakona upisivali učenici, zapošljavali supružnici, učenici pekli torte za političare i djelatnike MZOS-a itd.', rekao je Jovanović istaknuvši da je u takvom umreženom sustavu društvo utemeljeno na znanju i jednakim šansama postalo upravo suprotno.

'E, tako više ne ide. Zajedno sa svojim suradnicima jasno sam pokazao da u ovom sazivu MZOS-a nije bitna rodijačka, politička, rodbinska, prijateljska ili neka druga veza. Tko krši zakon, mora za to odgovarati', rekao je Jovanović.

Nako što su provedene inspekcije ministarstva, za razrješenje su predloženi sljedeći ravnatelji:

Petar Vrbanić - Srednja škola Braća Radić u Kaštel Štafiliću
Damir Jakišić – Prirodoslovna Škola u Karlovcu
Robert Erdeljac – Šumarska i drvodjeljska škola u Karlovcu
Igor Marač - Tehnička škola za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci
Novak Dušanka – Ekonomska i trgovačka škola u Čakovcu
Marija Maćešić – Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci
Labaš Marinela – Škola za medicinske sestre u Zagrebu
Nada Stanić – Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu
Gordana Dragušica - I. Gimnazija u Osijeku
Bešlić Jozo - Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi
Pavlović Božo - Zdravstveno-veterinarska škola A. Štampara u Vinkovcima
Anton Babić – Strukovna škola u Puli
Zdravko Sabolek – Srednja škola u Koprivnici
Veronika Javor – XV. Gimnazija u Zagrebu

Od ovih 14, prvih devet na popisu do početka je konferencije već smijenjeno. Ministar je odlučno najavio da tu inspekcije neće stati, odnosno da će se nastaviti i na veleučilištima i fakultetima. 'Njihovi ravnatelji ponašaju se kao da su vlasnici, a ne upravitelji - zapošljavaju supruge, prijatelje, rođake, pumpaju plaće', rekao je Jovanović. Kao primjer istaknuo je veleučilišta u Šibeniku, Gospiću, Požegi i Zdravstveno u Zagrebu. Ravnatelji škola razriješeni su dužnosti samo u onim slučajevima u kojima je inspekcija utvrdila da je došlo do svjesnog kršenja propisa, nepoštivanja rokova i postupka upisa, pogodovanja pojedinim kandidatima i iznad svega upisivanja učenika koji nisu zadovoljili minimalni bodovni prag za upis određenog programa. U takvim slučajevima, rekao je Jovanović, koji su učenike stavili u neravnopravan položaj i poslali poruku da nije važan uspjeh jer je moguće provući se ispod letvice, izdavani su obvezni prekršajni nalozi, a odgovorna je osoba predložena za razrješenje.

Ministar je objasnio da će se u slučajevima nezakonitog upisa učenici preraspodijeliti u škole sukladno uspjehu. Ukupno je naređen ispis 149 učenika. Svi ispisi bili su u rujnu i početkom listopada, kada se još mogao obaviti upis u programe za koje su imali uvjete. Svi su ispisani jer nisu imali minimalan bodovni prag. Ostali će učenici ostati tu gdje su upisani jer je za njih prekasno za preseljenje. 'Procijenili smo da se već bliži kraj polugodišta i da je već kasno da ih premještamo. Oni ostaju upisani tamo gdje su i bili', rekao je Jovanović.

'Čak 90 posto prijedloga za razrješenje ravnatelja nakon provedenog nadzora temelji se na konkretnim prijavama Ministarstvu', objasnila je načelnica Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor MZOS-a Mihaela Adamović.

Neki od razriješenih ravnatelja već su najavili da će tužiti Jovanovića i ministarstvo. Njima je Jovanović poručio da je to njihovo pravo. 'Naši su postupci bili utemeljeni, postupili smo prema propisima', ustvrdio je ministar.