MIR NA JEDNOM FRONTU

Jovanović s nakladnicima dogovorio manje knjiga i više poštenja

23.05.2013 u 16:17

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je danas da je usuglasilo stajališta sa Zajednicom nakladnika i knjižara Hrvatske oko Udžbeničkoga standarda te Pravilnika o obveznim udžbenicima i pripadajućim nastavnim sredstvima

Nakon dva sastanka s nakladnicima i izmjene argumentiranih stajališta, ministar je, prihvativši primjedbe prikupljene u javnoj raspravi, a sve s ciljem olakšanja školske torbe, donio odluku s kojom se usuglasila i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske: u osnovnim školama i gimnazijama od školske godine 2014./2015. bit će 51 obvezni udžbenički naslov manje, a u odnosu na postojeći prosječni broj araka, za pojedini predmet i razred, novi udžbenici smanjit će se za 10 posto.

Svi udžbenici umjesto u postojećih stotinjak, tiskat će se u samo 12 formata i to na smanjenoj gramaturi papira (u rasponu od 65 do 75 grama) što će u konačnici smanjiti pojedinačnu težinu udžbenika za 15 do 20 posto.

Ministarstvo će sutra na svojim web stranicama objaviti završne verzije Udžbeničkoga standarda i Pravilnika o obveznim udžbenicima i pripadajućim dopunskim nastavnim sredstvima.

Smatramo kako su Ministarstvo i Zajednica nakladnika i knjižara postignutim dogovorom, poštujući trenutačne okolnosti i mogućnosti koje se pružaju novim odabirom, na najbolji mogući način odgovorili na zahtjev javnosti za rasterećenjem školske torbe. Osim što će biti lakši, novi će udžbenici biti bitno kvalitetniji i moderniji, a zbog manjeg broja obveznih udžbenika smanjit će se i financijsko opterećenje roditelja.

Ministarstvo i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske također su postigli i dogovor oko rokova za predaju novih udžbeničkih naslova za školsku godinu 2014./2015. Imajući u vidu donošenje jedinstvenoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i usklađivanja svih pisanih nastavnih materijala s njim, Ministarstvo će produljiti rok za predaju svih novih naslova do 1, rujna 2013.

Nakladnici su ocijenili da im je to dovoljno vremena da sve udžbenike usklade s novim pravopisom i zahtjevima koji proizlaze iz novoga Udžbeničkog standarda. Na inicijativu ministra dr. sc. Željka Jovanovića dogovoreno je da će Ministarstvo i nakladnici idući tjedan potpisati antikorupcijski Sporazum čiji je cilj urediti, spriječiti i u konačnici sankcionirati sve moguće koruptivne radnje između zaposlenika škola i nakladnika.

Nakladnici su u raspravi dali niz prijedloga kako Sporazum učiniti što učinkovitijim i založili se za strogu primjenu svi odredbi Sporazuma. Među ostalim, dogovoreno je i da će se osnovati posebno Etičko povjerenstvo koje te prikupljati sve pritužbe i pratiti primjenu Sporazuma.

Osnova Sporazuma je transparentnost svih radnji i odnosa koji mogu dovesti do koruptivnih situacija, a u cilju toga će svaka škola, medu ostalim, biti obvezna voditi javni registar donacija i drugih oblika materijalnih potpora.

Nakladnici će se potpisom Sporazuma obvezati na javno objavljivanje svih poslova djelatnicima škola. Sporazumom će se propisati i što se konkretno smatra needukativnim skupovima te izrijekom zabraniti svi needukativni promotivni darovi vredniji od 100 kuna. Ministar će posebnim odredbama propisati obveze koje proizlaze iz Sporazuma, a odnose se na nastavnike, ravnatelje i ostale zaposlenike škola.

Svim osobama koje će prijaviti sumnju na koruptivne radnje zajamčit te se apsolutna anonimnost, stoji u priopćenju MZOS-a.