TIK, TAK

Još dvije godine i - pa-pa, XP

11.04.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Za dvije godine - točnije, 8. travnja 2014. - Microsoft će prestati podržavati Windows XP SP3 i i Office 2003. Treba početi razmišljati o novom operativnom sustavu

Jedna od najpopularnijih inačica tog operativnog sustava nakon tog datuma više neće dobivati sigurnosne nadogradnje, hitne popravke koji nisu vezani uz sigurnost i tehničku podršku, piše Fox News

Pa, neka odbrojavanje počne. Vrtite li XP, imate manje od dvije godine da sredite sve što se srediti treba i okrenete se aktualnijoj verziji.

Microsoftova direktorica marketinga Stella Chernyak u blogu u kojem je podsjetila na taj rok još je napisala da su XP i Office 2003 u svoje vrijeme bili odličan softver. No, tehnološko okruženje se promijenilo. Tehnologija se nastavlja razvijati, kao i ljudske potrebe i očekivanja.

Podsjetnik nije iznenađenje. Prestanak podrške u skladu je s Microsoftovom politikom, prema kojoj je predviđeno da je životni vijek pojedinog proizvoda minimalno deset godina - barem pet godina osnovne i još pet godina produljene podrške.

Ipak, veliki broj korisnika još vrti XP. Neće svi biti zadovoljni time što moraju nadograđivati operativni sustav. Naročito velike tvrtke, koje ponekad trebaju potrošiti i do 32 mjeseca za cjelovitu zamjenu. Stoga bi oni koji to namjeravaju učiniti trebali početi planirati odmah.

Razumljivo, tvrtka iz Redmonda preporuča prijelaz na već dostupan softver - Windows 7 i Office 2010 - umjesto čekanja na Windows 8. Kako bi olakšao postupak, Microsoft nudi besplatan download sedmice i Officea 2010.