NE MORA BITI KOMPLICIRANO

Jednostavni savjeti za siguran digitalni život

27.02.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Sigurnost na internetu, računalima, pametnim telefonima više se ne smije uzimati olako. Sve je više naših podataka u digitalnom svijetu, a na nama je da se pobrinemo da ne dospiju u krive ruke

Sigurno surfanje internetom ne mora biti komplicirano ili zahtijevati iscrpno poznavanje rada na računalu.

Dovoljno je pridržavati se jednostavnih uputa kada birate lozinke, dijelite podatke, radite rezervne kopije dokumenata, otvarate mailove ili jednostavno pretražujete internet.

Ne ostavljajte tragove

Većina korisnika prilikom korištenja interneta ponavlja isti obrazac ponašanja. Koristi iste pretraživače, posjećuje iste web stranice, upisuje iste pojmove.

Kako biste izbjegli prikupljanje podataka o vašoj povijesti pretraga, koristite različite pretraživače. Ne samo da ćete dobiti različite rezultate pretrage, nego ćete otežati praćenje svojih pretraga.

Zaboravite malo na Google i isprobajte Bing ili Yahoo.

Stvarajte (sebi) poznate lozinke

Najjednostavnije lozinke najlakše su za otkriti. Što je lozinka kompliciranija, teže ju je otkriti, ali i zapamtiti.

Stoga je najbolje odabrati lozinku koja je vama poznata i čuvati je od drugih. Jedan od načina za to je odabiranje neke fraze.

Primjerice, odaberite najdražu pjesmu i kao lozinku iskoristite prvo slovo svake riječi u prva dva stiha.

Tako ćete dobiti niz slova koja nisu povezana, a kojih ćete se lako sjetiti jer vama nešto znače. Želite li dodatno osigurati lozinku, uzmite primjerice još dva stiha i početna slova upišite u obratnom smjeru.

Ubacite li još koju brojku i mijenjate li lozinku svakih nekoliko mjeseci, vjerojatno vam nitko neće uspjeti otkriti lozinku.

Zaključajte svoje pametne telefone

Pametni telefoni prepuni su podataka koji, ukoliko dođu u krive ruke, mogu izazvati veliku štetu njihovim vlasnicima. Zbog zapamćenih različitih lozinki, privatnih podataka, a u posljednje vrijeme i aplikacija za m-bankarstvo, pametni telefoni postali su zanimljiva meta za kradljivce.

Iako se zaključavanje početnog ekrana može činiti kao bezvezna radnja, upravo ona može usporiti kradljivca i tako vam dati dovoljno vremena da javite svom operateru o krađi i blokirate telefon.

Većina pametnih telefona ima opciju otključavanja pomoću PIN-a ili određene geste odnosno poteza na ekranu. Postavljanje takve zaštite traje tek nekoliko sekundi, a spriječiti će neovlašteni ulazak u vaš telefon.

Također, pametno je, ukoliko vaš pametni telefon nema takvu opciju, instalirati aplikacije koje omogućavaju brisanje osjetljivih podataka i zaključavanje uređaja na daljinu, kao i njegovo pronalaženje pomoću GPS-a.

Održavajte svoje računalo

Redovni update operativnog sustava i antivirusnog softvera gotovo je postala obaveza svakog korisnika računala. Ignoriranje takvih dodatnih zakrpi i novih verzija može rezultirati infekcijom ne samo virusima, nego i različitim programima koji mogu preuzeti kontrolu nad vašim računalom i naštetiti drugima.

Stoga prilikom instalacije programa odaberite automatsko ažuriranje i vatrozida i antivirusnog programa i svog operativnog sustava.

Otvorite 'potrošni' e-mail

Sve više web stranica zahtjeva neku vrstu registracije ukoliko želite pročitati neki zanimljiv tekst ili ostaviti komentar na članak.

Upišete li svaki put e-mail adresu koju koristite za posao ili svakodnevnu komunikaciju, veoma brzo će vam sandučić biti zatrpan brojnom nepoželjnom poštom u obliku reklama ili različitih newslettera.

Kako biste to izbjegli na nekom od besplatnih e-mail servisa otvorite 'potrošni' e-mail i upisujte ga kada se morate registrirati na stranicama koje ne planirate redovito posjećivati.

Potom jednom u tjedan, dva ili mjesec dana otvorite 'potrošni' mail, provjerite zanima li vas što među pristiglim porukama i izbrišite ono što vas ne interesira.

Na taj ćete način sačuvati svoju osobnu ili poslovnu e-mail adresu od pretjeranog širenja po internetu.

Budite spremni za računalne havarije

Iako se svi nadamo da se to neće dogoditi baš nama, kvar na računalu ili virusna infekcija dogodit će se svakom korisniku barem jednom u njegom digitalnom životu.

A u tom trenutku većina proklinje sve, posebno činjenicu da nemaju kopije bitnih podataka.

Prošla su vremena kada su se kopije osjetljivih podataka izrađivale pomoću disketa ili DVD-a. Većina jednostavno ima previše podataka za prženje na nekoliko DVD-a. I dok je pohranjivanje fotografija, videa ili starijih dokumenata na DVD-e još uvijek praksa kod mnogih, za osjetljivije i one podatke koji se češće mijenjaju bolje je koristiti pohranu 'u oblaku'.

Na taj ćete način uvijek moći pristupiti podacima koje trebate, a neki od servisa poput iClouda nude mogućnost enkripcije osjetljivih podataka.

Ograničite svoje financijske transakcije online

Da, plaćanje računa putem e-bankinga iz udobnosti svoga doma ili putem m-bankinga sa zaslona pametnog telefona može biti veoma prikladno. No, sa sobom povlači i određene rizike.

Ukoliko želite biti potpuno sigurni da su vaši bankovni računi zaštićeni, koristite samo 'stari' način bankarenja - u poslovnici.

Za sve ostale slučajeve - provjerite da je veza kojom se spajate na stranice banke 'https', ne otkrivajte nikom svoj PIN, ne šaljite podatke o bankovnim računima putem SMS-a, maila ili chata i imajte na umu da vas banka nikad neće mailom tražiti osobne podatke ili lozinku za pristup vašem računu. To se uvijek obavlja direktno u poslovnici.

Ugasite računalo ili ne?

Logika nalaže - ako računalo nema vezu na internet ne može biti zaraženo virusom. Ta tvrdnja i stoji i ne stoji. Naime, ukoliko odspojite računalo s interneta kada ga ne koristite, ono ne može biti inficirano tijekom tog vremena. Ali isto tako, tijekom tog vremena ne mogu biti instalirani ni zakrpe odnosno ažuriranja na računalu.

Gašenje računala u potpunosti vjerojatno će vam uštedjeti nešto električne energije i ugasiti sve one procese koji nakon cjelodnevnog korištenja usporavaju rad računala. No, vjerojatno ćete prilikom sljedećeg paljenja proklinjati one izgubljene minute dok čekate da se sustav ponovno digne.

Stručnjaci odluku prepuštaju korisnicima. Ukoliko koristite računalo na poslu, pitajte administratore. Oni često koriste noć kako bi obavili redovito održavanje na računalima, pa im je nužno da sva budu upaljena.

Za kućne korisnike, nije loše ugasiti računalo kad niste kod kuće i ne koristite ga. Osim što ćete spriječiti eventualne upade u samo računalo i zarazu virusima, smanjit ćete potrošnju energije i smanjiti opasnost od požara zbog pregrijavanja ili kratkog spoja.