NIKAD DOSTA OPREZA

Jednostavni načini za zaštitu vašeg Androida

17.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Korisnici Androida, za razliku od korisnika iPhonea ili Windows Phonea, moraju zbog otvorenosti sustava biti nešto oprezniji prilikom preuzimanja aplikacija na svoje uređaje

Otvoreni sustav poput Androida ima svoje prednosti i mane. S jedne strane, iskusni korisnici mogu ga prilagoditi svojim potrebama, ali s druge, korisnici moraju biti oprezniji i svjesniji sigurnosnih prijetnji.

Na tržištu se nudi niz različitih aplikacija koje nude veću ili manju zaštitu uređaja s Androidom. No i korisnici mogu učiniti nekoliko stvari koje će automatski povećati sigurnost njihovih uređaja.

Oprezno s dozvolama

Prilikom instalacije aplikacija s Google Playa korisnici dobivaju podatke o tome koje sve dozvole pojedina aplikacija traži za rad. Većina korisnika te zahtjeve jednostavno preskoči i u želji da što prije instalira novo ažuriranje ili aplikaciju, samo klikne na gumb 'prihvati'.

Međutim, upravo se u tim zahtjevima za dozvolama skrivaju informacije koje vam mogu pomoći da prepoznate prevarante, upozorava TechHive.

U ranijim verzijama Androida, popis dozvola bio je veoma oskudan i tek su rijetki mogli shvatiti što točno aplikacija želi od njih. Novija verzija omogućava korisnicima da odaberu svaki pojedini zahtjev za dozvolom i pročitaju što točno aplikacija želi napraviti.

Tako pomnije čitanje dozvola za Facebook otkriva kako ta aplikacija preuzima kontrolu nad gotovo cijelim uređajem - od imenika s kontaktima do kamere.

Na žalost, još uvijek ne možete zabraniti pristup nekim dijelovima svog uređaja, odnosno ukinuti dozvolu za određenu uslugu koju aplikacija traži, ali možete odbiti instalaciju aplikacije koja traži dozvolu koju vi ne želite dati.

Preuzimajte sa sigurnih mjesta

Korisnici Androida mogu instalirati i aplikacije koje se ne nalaze u Google Playu, a napravljene su za Android. Ali to ne znači i da je to uvijek dobar izbor.

Iako se u Google Playu do sada znalo naći i štetnih i zlokobnih aplikacija, Google je postrožio svoje kontrole pa bi korisnici u budućnosti trebali rjeđe nailaziti na takve aplikacije.

No preuzimanje aplikacija s različitih neovlaštenih internetskih stranica, izlaže korisnike riziku od zaraze malwareom, virusima ili jednostavno otvara vrata hakerima.

Ako i preuzimaju aplikacije s različitih internetskih stranica, korisnicima se preporučuje da instaliraju neki od antivirusnih i programa za zaštitu kako bi barem na vrijeme bili upozoreni da pokušavaju preuzeti zaraženu aplikaciju.

Zaštitite se

Upravo kako biste se zaštitili od malwarea koji se možda skriva u nekoj od aplikacija, preporučuje se instalacija nekog od programa za zaštitu.

U Google Playu postoji cijeli niz različitih aplikacija uglednih tvrtki poput McAffea i Nortona, ali i tvrtki koje su se specijalizirale za sigurnost mobilnih uređaja.

Neki od popularnijih su TrustGo Mobile Security i Lookout Mobile Security.

Programi za zaštitu često imaju više različitih mogućnosti - od zaštite od virusa i malwarea, do stvaranja sigurnosne kopije podataka, lociranja uređaja i brisanja osobnih podataka ako uređaj nestane.

Instalacija zaštitnih programa možda se čini kao gnjavaža, ali može spasiti ne samo uređaj, nego i sve važne podatke koje korisnik čuva na njemu. Pogotovo se preporučuje ako korisnici koriste mobilni uređaj za m-bankarstvo ili m-plaćanje.

Zaključajte uređaj

Zaključavanje ekrana ne samo da štedi bateriju, nego služi i kao prva crta obrane ako netko ukrade uređaj.

Upisivanje PIN-a ili iscrtavanje sigurnosnog lika najjednostavniji su načini za osiguravanje uređaja.

Ne samo da tako osiguravaju uređaj od znatiželjnih očiju prijatelja (ili neprijatelja), već i daju korisniku mogućnost da u slučaju krađe uređaja ima vremena locirati ga i obrisati osjetljive podatke prije no što itko dođe do njih.