RJEŠENJE MISTERIJA

Je li Stonehenge izgrađen pomoću tračnica ili košara?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 13.12.2010 16:07
  • Objavljeno 13.12.2010 u 15:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pitanje 'kako je izgrađen Stonehenge', odnosno kako su drevni stanovnici Velike Britanije koji nisu poznavali kotač prije 4500 godina kilometrima prenosili golemo kamenje teško i po 45 tona, već desetljećima muči arheologe

Nedavno su na otoku predstavljene dvije nove zanimljive teorije: prema prvoj golemo se kamenje kotrljalo u svojevrsnim košarama od pruća, a prema drugoj ono se klizalo po kuglama poslaganim u tračnice.

1) Britanski inženjer i BBC-jev voditelj Garry Lavin uvjeren je da su košare najlogičnije rješenje zagonetke.

'Uvijek sam smatrao da bi povlačenje golemog kamenja bilo nemoguće zbog trenja', rekao je Lavin. 'Rješenje je u tehnologiji koja im je uvijek bila dostupna. U to su vrijeme bile raširene pletene strukture, a pronađeni su čak i bunari puni pletenih košara. Trebalo je samo poznatu tehnologiju upotrijebiti na novi način. Ova ideja nije bez temelja. Sve vrijeme nam je bila pred nosom.'

Lavin je svoju teoriju provjerio i u praksi. Opleo je šibama jedan kamen težak nešto više od tone i uspio ga pomaknuti. Prije solsticija sljedeće godine pokušat će isto učiniti s blokom od pet tona.

2) Dr. Andrew Young sa Sveučilišta Exter smatra pak da se golemo kamenje moglo transportirati na svojevrsnim tračnicama – kanalicama u koje su bile poslagane kamene lopte. Do tog zaključka došao je nakon što je u okolini neolitskih kamenih konstrukcija u Aberdeenshireu u Škotskoj otkrio brojne kamene kugle.

'Izmjerio sam i izvagao više tih kugli i shvatio da su sve iste težine i veličine – oko 70 mm promjera – što me je navelo na zaključak da su napravljene kako bi se koristile zajedno, a ne pojedinačno', objasnio je Young.

Budući da kod Stonehengea u Salisbury Plainu nisu pronađene nikakve kugle, Young je zaključio da je lako moguće da su ondje korištene drvene koje su s vremenom istrunule. Drvene kugle bilo bi također lakše oblikovati i transportirati jer su lakše.

Kako bi testirao ovu teoriju Youngov je tim konstruirao niz tračnica s kuglama. Pokazalo se da je sedmero ljudi bez većih poteškoća moglo gurati blokove teške čak četiri tone – koliko teže manji blokovi Stonehengea.

'Procjenjujem da bi se ovom konstrukcijom u jednom danu kamenje moglo prevesti na udaljenosti od oko 32 kilometra', rekao je Young.

No najveći blokovi u Stonehengeu teže oko 45 tona. Young vjeruje da su drevne konstrukcije to mogle podnijeti te da su kamenje vukli volovi, a ne ljudi. Ostaci volovskih kostiju pronađeni uz mnoge kružne kamene konstrukcije govore u prilog ove teorije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!