PAZI, RUPA!

Jaguar Land Rover će tehnologijom prepoznati oštećeni kolnik

15.06.2015 u 07:22

Bionic
Reading

Zahvaljujući tehnologijama koje razvija Jaguar Land Rover, vozači diljem svijeta bi mogli uštedjeti milijarde eura. Realizacijom njihovog projekta bi naime trebalo biti mnog manje stradalih i manje šteta na vozilima, ali i općenito manje prometnih nesreća kojima je uzrok loša cesta

Ovaj poznati britanski proizvođač navodi kako samo u Britaniji oštećenja i rupe na cestama naprave 2,8 milijarde funti štete na godišnjoj razini. Stoga već neko vrijeme rade na razvoju Pothole Alert sustava, koji će ne samo analizirati razinu oštećenja na cesti (bilo da je riječ o puknuću ili rupi na kolniku, kakvoj prepreci ili nečem trećem), već i odaslati njegovu lokaciju drugim vozačima.

Baš kako se od ove tehnologije i očekuje, ona funkcionira umrežavanjem vozila i korištenjem niza različitih senzora, koji odmah po detektiranju oštećenja prilagođavaju ovjes 'u milisekundama' i kontrolne sustave vozila za što lakši prelazak.

Proizvođač vjeruje da je ovo istovremeno i vrlo značajan korak ka ostvarenju sna o potpuno autonomnim vozilima, no već sada praktična primjena tehnologije može donijeti niz pogodnosti. Vrijedi spomenuti da i u Fraunhoferu rade na sličnoj tehnologiji koja se oslanja na LIDAR, ali nije ciljana običnim vozačima već cestovnoj ophodnji.

Više informacija o sustavu je moguće pronaći u službenom priopćenju