svemirska umjetnost

Izgubljeno Warholovo remek djelo? Ne, nego Vrtlog - galaksija slikana NASA-inim teleskopom

28.06.2019 u 13:29

Bionic
Reading

Različite nijanse ove galaksije pokazuju kako se njegov izgled mijenja na različitim valnim duljinama svjetlosti - od golim okom vidljivog svjetla do infracrvenog koje vidi NASA-in Spitzer Space Telescope

Vrtlog, ili Messierova galaksija, među astronomima poznata i kao Arp 85, IRAS 13277+4727, MCG 8-25-12, PGC 47404 i UGC 8493, od Zemlje je udaljena otprilike 23 miijuna svjetlosnih godina i nalazi se u sazviježđu Lovačkih pasa. Riječ je zapravo o paru galaksija koje se gravitacijski privlače, vuku i iskrivljuju jedna drugu.

Lijeva slika (a) prikazuje galaksiju u vidljivom svjetlu, iz 2.1-metarskog teleskopa Kitt Peak National Observatory i pokazuje svjetlo na 0,4 mikrona (plavo) i 0,7 mikrona (zeleno). Sljedeća slika s lijeve strane (b) uključuje dvije valne duljine vidljive svjetlosti (plavu i zelenu) snimljene teleskopom Kitt Peak, kojima su pridodani zapisi Spitzerovog teleskopa u crvenoj boji. To pokazuje kako prašina počinje svijetliti na dužim, infracrvenim valnim duljinama.

Što se zapravo vidi na slikama

Na srednjoj desnoj ploči (c) vidimo tri valne duljine infracrvenog svjetla: 3,6 mikrona (plavo), 4,5 mikrona (zeleno) i 8 mikrona (crveno). Miješano svjetlo iz milijardi zvijezda u kovitlacu najsjajnije je na kraćim infracrvenim valnim duljinama i ovdje se vidi kao plava izmaglica. Pojedine plave točkice na slici uglavnom su u blizini zvijezda i nekoliko udaljenih galaksija. Crvena boja pokazuje nam prašinu koja se sastoji uglavnom od ugljika, osvijetljenog zvijezdama galaksije.

Galaksija Vrtlog viđena NASA-inim velikim teleskopima Izvor: Društvene mreže / Autor: VideoFromSpace

Ova sjajna prašina pomaže astronomima da vide gdje se guste površine plina gomilaju u prostorima između zvijezda. Guste oblake plina teško je uočiti u vidljivom ili infracrvenom svjetlu, ali uvijek će biti prisutni tamo gdje ima prašine.

Desna slika (d) proširuje infracrveni prikaz i uključuje svjetlo valne duljine 24 mikrona (crveno). Svijetle crvenkasto-bijele mrlje pokazuju regije u kojima se stvaraju nove zvijezde i u tom procesu zagrijavaju okolinu.

Dramatično različite komponente

Infracrveni pogled na Vrtlog pokazuje koliko su dramatično različite njegove dvije komponente. Manja galaksija na vrhu slike ogoljena je od čestica prašine koje se tako jasno ističu u donjoj spiralnoj galaksiji. Plavkasta izmaglica, vidljiva oko gornje galaksije, najvjerojatnije je izmiješana svjetlost zvijezda izbačenih iz galaksija, dok se ta dva objekta međusobno privlače za vrijeme bliskog susreta.

Zvijezde Cefeja viđene NASA-inom Spitzer Space Telescopeom Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Jet Propulsion Laboratory

Slika vidljivog svjetla Kitt Peaka (a) pokazuje svjetlo na 0,4 i 0,7 mikrona (plavo i crveno). Desne dvije slike (c i d) su iz Spitzera s crvenom, zelenom i plavom koja odgovara valnim duljinama od 3,6, 4,5 i 8,0 mikrona (sredina desno) i 3,6, 8,0 i 24 mikrona (krajnje desno). Srednja lijeva (b) slika spaja vidljive valne duljine (plavo i zeleno) te infracrveno (žuto i crveno).

Svi ovdje prikazani podaci objavljeni su kao dio projekta Spitzer Infrared Infrared Survey Galaxy (SINGS), snimljenog tijekom Spitzerovih kriogenih i toplih misija.