RADNA LISTA

Iskoristite vikend i pobrinite se za svoje gadgete

14.09.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Kad ste posljednji put napravili 'servis' na svojim gadgetima i izradili sigurnosnu kopiju svojih podataka? Iskoristite vikend i posvetite se 'redovnom održavanju'

Većina ljudi jedva čeka da završi radni tjedan i počne vikend. Bilo da onda duže spavaju, odlaze na izlete, druže se s prijateljima ili rade oko kuće, vikend koriste za sve ono što ne stignu tijekom tjedna.

I dok će gomila neopranog rublja ili prašina na televizoru podsjetiti da vas čekaju neke kućanske obaveze, rijetki su svjesni da i njihovi gadgeti trebaju redovito održavanje i brigu.

Stoga, na popis stvari za obaviti ovog vikenda, uz sve ono što ste planirali, stavite i nekoliko stvari koje TechHive predlaže za miran suživot s vašim gadgetima.

Napravite sigurnosnu kopiju

Znate da morate napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka na pametnom telefonu ili tabletu, pa čak i na prijenosnom računalu. No nikako da se odlučite 'izgubiti' sat vremena na to. Stisnite zube, uzmite si šalicu kave, sjednite za računalo i pobrinite se da su svi podaci koji su vam važni pohranjeni na sigurno. Ako se bilo što dogodi, bit će vam drago što ste to napravili.

Za iOS uređaje sigurnosnu kopiju možete napraviti bežično u iCloudu tako da odaberete 'Settings' potom 'iCloud' i na kraju 'Storage & Backup'. Uključite 'iCloud Backup' i pritisnite 'Back Up Now'.

Isto možete napraviti i putem iTunesa u kojima ćete odabrati svoj uređaj te u izborniku 'Backups' izabrati 'Manually Back Up and Restore' te 'Back up Now'.

Za korisnike Androida postupak je nešto drugačiji. Oni, naime, mogu napraviti sigurnosne kopije svojih postavki pomoću samog Androida. U 'Settings' trebaju odabrati 'Personal' i potom 'Backup and reset' te odabrati i 'Backup my data' i 'Automatic restore'.

Nakon toga trebaju se vratiti u 'Personal' i odabrati 'Accounts & Sync' te odabrati svoj Google račun i sve opcije koje su ponuđene kako bi se svi podaci sigurno pohranili.

Za sve ostale podatke koje Android ne pohranjuje automatski, na Google Playu ima cijeli niz aplikacija koje će napraviti sigurnosnu kopiju i pohraniti je ili na SD karticu ili u oblak.

Za fotografije, glazbu i videosnimke možete napraviti rezervnu kopiju na računalu putem USB kabela. Jednostavno priključite uređaj na računalo, otvorite 'DCIM' mapu za fotografije i video, odnosno, 'Music' za glazbu i kopirajte datoteke kao s bilo koje vanjske memorije.

Provjerite sigurnosne postavke

Dok čekate da vaši uređaji izrade i na sigurno pohrane svoje sigurnosne postavke, provjerite kakve su vam sigurnosne postavke na računalu. Jednostavno otvorite internetski preglednik i provjerite jesu li sve postavke na svome mjestu. Posebnu pozornost posvetite ažuriranju preglednika i dodataka kako biste osigurali ugodno surfanje internetom.

Potom isto učinite i s profilima na društvenim mrežama kako biste bili sigurni da slučajno ne otkrivate nikakve osobne podatke. Posebice se to odnosi na Facebook koji je poznat po tome da često mijenja pravila privatnosti za svoje korisnike.

Iskoristite to vrijeme i da provjerite treba li ažurirati kakav program na vašem računalu ili je sve u top formi.

Provjerite da li vam je antivirusni program ažuran te pokrenite pregled računala. Također, provjerite stanje i sa sekundarnim skenerima protiv malwarea kao što su 'Ad-Aware' i Spybot 'Search & Destroy'

Pobrinite se za stare uređaje

Kupili ste novi mobilni telefon, a stari ste spremili u ormar i zaboravili na njega? Ako znate da neki elektronički uređaj više nećete koristiti jer nije ispravan, reciklirajte ga. Potražite na internetu koja tvrtka u vašoj blizini zbrinjava elektroničke i električne uređaje. Najčešće takve tvrtke nude mogućnost besplatnog odvoza, tako da čak nećete morati ni napustiti svoj dom kako biste ga se riješili.

Ako, pak, imate stari uređaj koji vam više ne treba, a još uvijek je ispravan, raspitajte se postoje li kakve udruge u vašem gradu kojima bi takav uređaj dobro došao. Učinit ćete dobro djelo i ujedno se riješiti uređaja koji vam više ne treba.