ISPROBALI SMO

Iskonov Jumbo nije loš, ali ima tu još posla...

12.07.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Jumbo se pokazao kao razmjerno pitoma i poslušna životinja. Ipak, nije sve prošlo bez problema, a i treba još puno raditi dok ne stasa za igru s velikim igračima

Među glavnim prednostima Iskonovog servisa Jumbo su preglednost i jednostavnost korištenja.

Jednom kad se logirate, dočekat će vas radna površina popunjena tek najnužnijim alatima za upload, pregled i upravljanje datotekama, s kojom bi se čak i korisnici s malo internetskog iskustva trebali moći bez većih problema snaći.

To je pohvalno. Svakako isti pristup treba zadržati i jednom kada servis izađe iz beta faze.

Na naslovnici ćete naći dva taba - 'Box' i 'Šerano'.

Uz naziv datoteke, 'Box' nudi podatke o njenoj veličini, formatu te datumu i vremenu posljednje izmjene. Zanimljivo, Jumbo je bez problema prepoznavao je li riječ od PDF-u ili .jpeg-u. No prezentacije u PowerPointu ostale su mu nepoznanica, pa bi ih svrstao u 'Ostalo'.

Što se alata za upravljanje tiče, omogućit će vam dijeljenje, preuzimanje ('skidanje', u terminologiji koju koristi Jumbo), premještanje, kopiranje, preimenovanje, linkanje i brisanje.

Sve su opcije samorazumljive, osim možda linkanja pa ćemo onima koji se dosad nisu sretali sa servisima ove vrste pojasniti kako je riječ o opciji koja omogućuje slanje linka koji će primatelja izravno dovesti do u Jumbo pohranjene datoteke.

Za slučaj da, zbog bilo kojeg razloga, želite onemogućiti korištenje tog linka (primjerice, dospio je u ruke neželjenih osoba), možete ga promijeniti, što također može biti praktično.

Tab 'Šerano' vodi do foldera u kojem su datoteke koje ste podijelili s nekim. Dobit ćete iste osnovne informacije kao i u 'Boxu' te nešto manje alata za upravljanje. Na raspolaganju su 'Skini', 'Kopiraj si', 'Ukloni' i 'Opcije'.

Potonje nude mogućnost dodavanja i uklanjanja osoba s kojima dijelite sadržaj, dopisivanja poruka, kao i osnovnih informacija o tome što dijelite.

Pretpostavljamo da su se u Iskonu pri odabiru nazivlja odlučili na korištenje ingliša kako ne bi odbili korisnike u regiji, koji vjerojatno nisu baš upoznati s hrvatskim izrazima, a možda ni s izvornim inačicama.

Djeluje malo čudno i pitanje je hoće li se svi odmah snaći. Uz to, još se ponegdje mogu naći druge verzije (na primjer, 'Ime sharea' umjesto 'Ime šera' u 'Opcijama šera'). No budući da je riječ o beta izdanju, za očekivati je da će takve greškice biti uskoro uklonjene.

Osim navedenog, na naslovnici su još i traka koja pokazuje koliko ste prostora iskoristili, dugmeta za stvaranje novog foldera te upload datoteka, kao i dugme s padajućim menijem, u kojem možete doći do osnovnih alata za upravljanje korisničkim računom, pregleda statistike korištenja i ostalih računa, datoteka za pomoć (u kojoj je i video vodič) i odjaviti se.

Statistika bi mogla biti korisna zato što će vas obavijestiti ne samo koliko još slobodnog prostora imate, već i dati pregled koliko ste ih uploadali i podijelili, reći vam koliko još vremena imate do isteka korištenja usluge te kad ste se zadnji put logirali.

Pri dnu ćete naći uobičajene poveznice - cjenik, često postavljana pitanja, kontakt, uvjete korištenja i impressum.

Iako nismo imali problema sa snalaženjem i zbilja smo fanovi preglednih siteova, predlažemo da iduće inačice Jumba ipak dobiju tab na naslovnici koji će voditi do datoteka s uputama. Sada su malo zatrpane, što bi moglo frustrirati nestrpljivije korisnike.

Što se samog korištenja tiče, Jumbo se pokazao kao razmjerno pitoma i poslušna životinja. Gotovo sve što smo isprobali radilo je bez većih poteškoća. Posebno nam se svidjela mogućnost drag'n'dropa datoteka, uz uobičajenu opciju odabira.

Ipak, nije sve prošlo bez problema. Upload većih datoteka (od par desetaka MB pa naviše) znao je potrajati i prilično zagušiti vezu s Mrežom. Tako da preporučujemo da pustite da računalo takav upload obavi dok se bavite nečim drugim.

Zbog nama nepoznatih razloga Jumbo je uporno odbijao surađivati s preglednikom Chrome. Iako koristimo zadnju inačicu tog preglednika, nije nam uspio ni upload, niti dijeljenje, bez obzira na to koliko su datoteke bile velike. Slični su se problemi javljali i sa starijim inačicama Firefoxa.

S novijim verzijama vatrene lisice i Internet Explorera radio je bez greške, iako se dizajn nekih stranica u potonjem raspadao.

S obzirom na sve veći broj korisnika Chromea, bilo bi uputno čim prije riješiti problem. Da to nije bilo nužno učiniti zbog testiranja, sumnjamo da bi se - kao zadrti korisnici Googleova preglednika - odlučili na pokretanje Firefoxa ili Explorera samo zbog Jumba.

Buduća izdanja svog slona u računalnom oblaku Iskon bi svakako trebao poboljšati različitim dodacima, kao što su widget za izravan pristup servisu, odnosno dijeljenom sadržaju ili alati koji će olakšati snalaženje u većem broju uploadanih datoteka.

Zasad, može se reći kako je Iskon Jumbo koristan i praktičan servis, koji funkcionalnostima još nije u rangu velike inozemne braće, ali svejedno može dobro poslužiti. Mada zasad to još nije, uz dorade i nadogradnje mogao bi s vremenom postati spreman i za natjecanje u prvoj ligi.