DOMINIRA IE 8

Internet Explorer je još uvijek najpopularniji preglednik

02.10.2014 u 07:03

Bionic
Reading

Zahvaljujući podacima Net Applicationsa za rujan, moguće je vidjeti kakvo je stanje na području internetskih preglednika danas. Internet Explorer 8 grabi sve više korisnika, izgledno zbog povećanja broja Windows 7 korisnika, no u cijeloj priči IE u svim verzijama još uvijek drži gotovo 60 posto udjela na tržištu. Ipak, zanimljivosti ima i kod drugih preglednika

Najnovije izdanje Firefox preglednika (32.x) konačno pokazuje rast (5,94 posto udjela), iako je preglednik i dalje u padu korisnika ako se podaci usporede s prošlogodišnjima (14 posto trenutno, 20 posto lani). Safari je već neko vrijeme 'stabilan' na pet posto, a uz druge preglednike poput MxNitro i Operu imaju ukupno 25,78 posto udjela.

Chrome 37 je ugrabio nešto preko 10 posto korisnika, a Internet Explorer u verziji 11 je pao na 17,13 posto. Iako je najsvježije izdanje Microsoftovog preglednika naraslo za kakvih pet posto u odnosu na početak godine, korisnici su i dalje skloni koristiti stare operativne sustave i pripadajuće preglednike. Izgledno je da će se problematičan trend nastaviti i dogodine, kada se uz operativni sustav Windows 10 očekuje Internet Explorer 12.