ČETVRT STOLJEĆA JAVNOG WEBA

Internauti, sretan nam naš dan!

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 23.08.2016 15:10
  • Objavljeno 23.08.2016 u 15:10
Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prije 25 godina nismo ni slutili kako nećemo moći zamisliti život bez pristupa internetu. Pa, eto nas, u svijetu koji je bitno drukčiji i zbog toga što svakodnevno surfamo webom

World Wide Web (WWW) danas je neodvojivi dio svakidašnjice za više od tri milijarde ljudi. Taj smo broj, prema podacima web stranice Internet Live Stats, dosegli još 2014. godine i time dosegli 40 posto globalnog stanovništva.

Brojne inicijative, među kojima je vjerojatno najpoznatija Internet.org, nastoje osmisliti načine kako umrežiti iduću milijardu i omogućiti pristup internetu u područjima svijeta koja ga danas nemaju.

WWW je daleko stigao od 6. kolovoza 1991., kada je svjetlo dana ugledala prva web stranica, odnosno 23. kolovoza iste godine, kada je britanski znanstvenik Tim Berners-Lee - otac weba - omogućio pristup svom čudesnom izumu i ljudima koji nisu tehničke struke.


Berners-Lee je WWW osmislio 1989. dok je radio na CERN-u. Izvorno je zamišljen i razvijen kako bi omogućio automatizaciju razmjene informacija između znanstvenika na sveučilištima diljem svijeta. S vremenom je otvoren svima i narastao do neslućenih razmjera. Berners-Lee je za svoj izum dobio vitešku titulu, a danas je najviše angažiran oko njegovog unaprijeđivanja i zaštite njegove budućnosti.

Internaut je složenica koja povezuje riječi internet i astronaut. Opisuje osobu koja dizajnira, upravlja ili je tehnički osposobljena za korištenje interneta.

Isprva se odnosila na sudionike skupine Internet Engineering Task Force, da bi se postupno proširila na članove Internet Society i potom na širu zajednicu. Također se u sličnom smislu koriste izrazi cybernaut i netizen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!