PRI ZAHTJEVNIM OPERACIJAMA

Intelovi procesori 'Skylake' uzrokuju smrzavanje računala

17.01.2016 u 09:46

Bionic
Reading

Intel je i službeno potvrdio postojanje buga koji može 'smrznuti' računalo za vrijeme velikog procesorskog opterećenja. Problem su prije Intela potvrdili matematičari iza GIMPS projekta (Great Internet Mersenne Prime Search), a lako ga je ponoviti kada šesta generacija Intel Core procesora (Skylake) počne 'vrtjeti' program Prime95 za traženje Mersennovih brojeva

Bug je navodno prvo pronašla skupina entuzijasta na stranici hardwareluxx.de, nakon čega su se uključili i u GIMPS-u. Intel je, srećom, već pronašao rješenje za problem koji može uzrokovati nestabilnost u radu računala ili smrzavanje u radu.

Hardverski partneri Intela sada trebaju ponuditi BIOS nadogradnju koja će onemogućiti bug, a koji se pak može izvesti neovisno o operativnom sustavu. Dok postoje oni koji smatraju da problem nije 'značajan', valja napomenuti da postoji niz radnji unutar industrija i studija koji maksimalno koriste snagu procesora za računske operacije, a što uključuje i znanstvene te financijske institucije. Prime95 se bez problema 'vrti' na svim prethodnim generacijama Intel čipova.