TRI TISUĆE MILJA

Intel u maratonskoj jedriličarskoj utrci

11.05.2016 u 07:27

Bionic
Reading

MACIF je projektiran uz pomoć naprednih poslužitelja utemeljenih na procesorima Intel Xeon, a opremljen je miniračunalom utemeljenim na procesoru Core i7, koje pogoni navigacijske sustave i glavni je 'mozak' jedrilice

Dvadeset i pet vrhunskih jedriličara krenulo je 2. svibnja 2015. na tri tisuće milja dugu solo utrku preko Atlantskog oceana.

Među njima je i Francois Gabart sa svojim velikim novim 30-metarskim trimaranom MACIF-om. Gabart je aktualni svjetski rekorder u samostalnom oplovljavanju svijeta jedrilicom. 2013. pobijedio je (s drugim brodom) u utrci Vendee Globe


Intel i Gabart već nekoliko godina surađuju na tehnološkom partnerstvu, a ove godine proširili su tu suradnju novim MACIF-om. Gabart će u MACIF-u tijekom ove godine pokušati oboriti transatlantske jedriličarske rekorde, i to nakon utrke Transat Bakerly, koja se održava na relaciji od Plymoutha u Engleskoj do New Yorka u SAD-u.

MACIF je projektiran uz pomoć naprednih poslužitelja utemeljenih na procesorima Intel Xeon, a usto je opremljen i posebno robusnim miniračunalom utemeljenim na procesoru Core i7, koje pogoni navigacijske sustave i glavni je 'mozak' jedrilice.


Intelovi inženjeri i znanstvenici sa Sveučilišta u Aachenu projektirali su i jedinstveni binauralni imerzivni audiosustav za komunikaciju između jedrilice i kopna, a brod će tijekom 2016. biti opremljen i nizom dodatnih tehnoloških poboljšanja.