DUG JE PUT

Intel pokazao kako bi preklopno računalo trebalo izgledati, ali ne radujte se prerano

10.01.2020 u 12:01

Bionic
Reading

Preklopna računala jednom bi mogla igrati važnu ulogu na tržištu, no čini se kako taj trenutak još nije blizu

Intel je tijekom sajma Consumer Electronics Show 2020 u Las Vegasu predstavio uređaj pod kodnim nazivom Horseshoe Bend, tablet računalo s OLED zaslonom dijagonale 17 inča (43,1 centimetar) i omjerom stranica 4:3, koje je moguće sklopiti tako da postane laptop sa zaslonom osjetljivim na dodir dijagonale približno 13 inča (33 centimetra) te virtualnom tipkovnicom i trackpadom.

Pogoni ga novi Intelov čip Tiger Lake, zahvaljujući kojem računalo nema ventilatore i može raditi 11 sati bez punjenja.

Riječ je o referentnom dizajnu kojeg u Intelu koriste kako bi proizvođačima računala pokazali što je moguće s danom serijom čipova. Jedva ga se može nazvati prototipom jer vjerojatno nikad neće biti dovršen. U Intelu su na sličan način ranije bili demonstrirali kategorije računala kao što su ultrabook i dva-u-jednom.

CES 2020.

Dostavljači toaletnog papira, ljubavni roboti, pametne pelene i jastuci protiv hrkanja: Na CES-u se nađe i korisnih izuma

Pogledaj galeriju

Krene li serija Tiger Lake njihovim stopama, mogla bi biti ne samo uspješna već i otvoriti posve novu kategoriju. Ali, na tom ju putu čekaju ozbiljne prepreke, među kojima su najveće nepoznanice mogu li proizvođači napraviti dovoljno robusno računalo s razumnom cijenom.

Zasad je tome najbliže došao Lenovo ThinkPad X1 Fold. Ima OLED zaslon koji se preklapa kao i Horseshoe Bend, ali je s dijagonalom od 13 inča značajno manji. U torbi ne bi trebao zauzeti više mjesta nego tvrdo ukoričena knjiga. To je puno po standardima tablet računala, ali ne i laptopa.

Kao što smo već pisali, X1 Fold bi u prodaju trebao krenuti sredinom ove godine po cijeni od 2.499 američkih dolara. Nakon Samsungovog inicijalnog debakla s modelom smartfona Galaxy Fold čini se izvjesnim kako ćemo svi pozorno promatrati kako će X1 Fold preživjeti prve ozbiljnije kontakte s korisnicima.

Razloga za zabrinutost ima. Primjerice, plastika nije idealna za zaštitu takvih zaslona, a i softver bi se mogao pokazati problematičnim, od Microsoftovog operativnog sustava Windows 10 pa dalje.

Prvi izvještaji ukazuju na to kako će proći još neko vrijeme prije no što će softver na preklopnim prijenosnicima raditi glatko kako smo navikli na drugim računalima i pametnim telefonima, piše Verge.