PROMIJENILI PRIČU

Intel planira ugraditi umjetnu inteligenciju u sve što proizvodi

28.07.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Intel je ranije najavio kako će samo njegovi novi top modeli iz serije Ultra mogli imati te koprocesore namijenjene umjetnoj inteligenciji. Došlo je do zaokreta, čini se

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger bio je vrlo optimističan po pitanju umjetne inteligencije tijekom razgovora s investitorima o poslovnim rezultatima te tvrtke za drugo tromjesečje 2023.

Štoviše, rekao je kako Intel planira 'ugraditi umjetnu inteligenciju u svaki svoj proizvod'.

Kasnije ove godine Intel bi trebao isporučiti Meteor Lake, svoj prvi čip široke potrošnje s ugrađenim neuronskim procesorom za zadatke strojnog učenja. AMD je nedavno učinio isto, nakon Applea i Qualcomma.

Intel je ranije najavio kako će samo njegovi novi top modeli iz serije Ultra mogli imati te koprocesore namijenjene umjetnoj inteligenciji. Sudeći po Gelsingerovoj najavi, došlo je do zaokreta.

Hvatanje priključka s Nvidijom

Šef Intela također često voli govoriti o četiri ili pet supersila među tehnološkim tvrtkama, koje su izvorno uključivale i umjetnu inteligenciju i računalstvo u oblaku.

Sad, čini se, smatra kako umjetna inteligencija i cloud ne idu nužno ruku pod ruku.

'Prijevod jezika u stvarnom vremenu u vašim Zoom pozivima, transkripcija u stvarnom vremenu, automatizirano zaključivanje, prikaz relevantnosti, generirani sadržaj i okruženja za igre, okruženja kreatora u stvarnom vremenu putem Adobea i drugih koji to rade kao dio klijent, novi alati za produktivnost — mogućnost izrade lokalnih pravnih sažetaka za klijente, jednog za drugim, zar ne?

U svakom aspektu slučajeva učinkovitog korištenja za potrošače, razvojne programere i poduzeća, vidimo da će postojati mnoštvo mogućnosti temeljenih na umjetnoj inteligenciji i one će biti usmjerene na klijenta. One će također biti na rubu.

Ne možete povratno putovanje u oblak. Nemate latenciju, propusnost ili strukturu troškova za povratno putovanje, recimo, zaključivanjem u lokalnoj trgovini u oblaku. Sve će se dogoditi na rubu i kod klijenta', rekao je Gelsinger.

Dodao je kako će umjetna inteligencija biti u svakom slušnom aparatu u budućnosti, uključujući i njegov.

Doduše, treba imati na umu kako je Nvidia - ne Intel - predvodnik u segmentu čipova namijenjenih cloudu, što joj je donijelo skok tržišne kapitalizacije do razine od bilijun američkih dolara.

S druge strane, istina je da ne žele svi sve u oblaku - uključujući pružatelje usluga oblaka poput Microsofta, koji i dalje zarađuje značajan dio svog novca prodajom licenci za operativni sustav Windows.

U siječnju ove godine šef Windowsa Panos Panay bio je prisutan pri predstavljanju AMD-ovog čipa s ugrađenim neuronskim procesorom. Najavio je kako će umjetna inteligencija 'redefinirati kako sve radite na Windowsima'.

Njihova platforma Copilot korak je u tom smjeru, iako je i dalje ograničena na cloud, piše Verge.