VIŠE OD PAMETNIH TELEFONA

Intel i Nokia zajedno u razvoj budućih mobilnih uređaja

24.06.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Najveći proizvođač procesora Intel i najveći proizvođač mobilnih telefona Nokia sklopili su dugoročno partnerstvo u sklopu kojega će razviti novu klasu arhitektura čipseta i mobilnih računalnih uređaja

Dugoročno partnerstvo dvaju divova trebalo bi na tržište iznjedriti potpuno novu klasu uređaja. Potpredsjednik Nokije Kai Oistamo izjavio je povodom sklapanja ovog partnerstva da nije riječ o pametnim telefonima, već o stvaranju nove klase uređaja koji će biti bolji od današnjih pametnih telefona.

Tehnološki velikani imaju što ponuditi jedan drugome. Nokia nema nikakvog iskustva s računalima većim od mobilnog telefona, dok Intel potpuno zaostaje u podršci za 3G tehnologiju. Da bi stvorili novu klasu uređaja koja neće biti netbook, ali ni pametni telefon, već, pretpostavljamo, nešto između toga, ove tvrtke doista trebaju jedna drugu. U priopćenju za javnost tvrtke su bile dosta neodređene po pitanju novih uređaja koje planiraju razviti, osim što su otkrile da će biti dovoljno malen da stane u džep.

Valja spomenuti i da Intel, koliko god uspješan bio u računalima, nije uspio svoje čipove smjestiti u većinu mobilnih telefona, pa mu je stoga stalo da razvije uređaj koji će pametne telefone učiniti zastarjelima. Nokia će ovim savezništvom samo još više učvrstiti svoj položaj najvećeg proizvođača mobilnih telefona, koji joj odnedavna ugrožava Apple.