POTPUNO NOVA KATEGORIJA

Intel i Micron donose revolucionarnu memorijsku tehnologiju

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 30.07.2015 07:06
  • Objavljeno 30.07.2015 u 07:06
3D XPoint

3D XPoint

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Intel

Intel i Micron su zajedno otkrili 3D Xpoint tehnologiju, za koju navode da je prva nova kategorija memorije u više od 25 godina. 3D Xpoint memorija omogućuje do tisuću puta bolje performanse od postojeće NAND memorije, a za koju ove dvije tvrtke smatraju da bi mogla preobraziti mnoštvo uređaja

Da stvar bude bolja, nije riječ o konceptnom uratku iz laboratorija, jer se 3D XPoint već sada nalazi u proizvodnji. 'Nova je tehnologija do tisuću puta brža i do tisuću puta izdržljivija od NAND memorije te deset puta gušća od klasične memorije', priopćava Intel.

'Računalna industrija već desetljećima traži načine smanjenja kašnjenja između procesora i podataka kako bi se omogućila mnogo brža analiza', izjavio je Rob Crooke, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Non-Volatile Memory Solutions Group. 'Jedna od najvažnijih prepreka na koje nailazimo u suvremenom računalstvu jest vrijeme potrebno da procesor pristupi podacima u dugoročnoj pohrani', rekao je Mark Adams, predsjednik tvrtke Micron.


U priopćenju Intel još navodi kako tehnologija 3D XPoint predstavlja spoj svih prednosti u smislu performansi, gustoće, snage, zaštićenosti i što je vrlo bitno - cijene, koju nude danas dostupne memorijske tehnologije. Digitalni svijet će do 2020. narasti na 44 zetabajta, a ova nova tehnologija će omogućiti pretvaranje te neizmjerne količine podataka u dragocjene informacije u svega nekoliko sekundi.

Nešto više informacija moguće je saznati u priopćenju te filmiću:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!