u moru proizvoda

[INFOGRAFIKA] Platnene, kirurške, filtrirajuće... Kako odabrati masku s pravom razinom zaštite?

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 20.01.2021 12:38
  • Objavljeno 20.01.2021 u 12:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: tportal/Neven Bučević

Nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima pomaže smanjenju širenja koronavirusa i čuva naše zdravlje. No nisu sve one iste...

U prvim danima pandemije Covida-19 tipična preporuka, nastala temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo, govorila je kako samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta.

Međutim ubrzo se pokazalo da nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost - u javnom prijevozu, trgovinama, pa i na radnom mjestu - pomaže smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Uz to, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo, maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju.

Platnene maske

Za izradu platnenih maski prikladniji su pamučni dvoslojni tekstili gustog tkanja

Za izradu platnenih maski prikladniji su pamučni dvoslojni tekstili gustog tkanja

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Martin Silva Cosentino

Izrađuju se od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Dvoslojna pamučna tekstilna maska ima ulogu tekstilne barijere. Da bi bila optimalno učinkovita, treba je pravilno nositi tako da čvrsto prianja uz nos i usta, ali i mijenjati ako je mokra i ne dirati je dok se nosi.

Maske mogu, kao i drugi tekstilni predmeti, usporiti strujanje izdahnutog zraka ili prijenos respiratornih kapljica i pojačati svijest o potrebi za fizičkom udaljenošću te pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima. Tako se može pridonijeti smanjenju daljnjeg širenja virusa SARS-CoV-2, a za izradu maski prikladniji su pamučni dvoslojni tekstili gustog tkanja.

Čemu služe pojedine vrste maski, prema napucima HZJZ-a

Čemu služe pojedine vrste maski, prema napucima HZJZ-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević

Prije prve uporabe platnene maske poželjno je oprati ili barem izglačati na temperaturi za glačanje pamučnih i lanenih materijala. Pri stavljanju treba voditi računa o tome da se uz lice uvijek stavlja unutarnja strana maske, a smije je nositi samo jedna osoba i ne smije je dijeliti s drugima.

Valja i provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje. Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan nje.

Dvoslojna pamučna tekstilna maska ima ulogu tekstilne barijere

Dvoslojna pamučna tekstilna maska ima ulogu tekstilne barijere

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Janna Danilova

Prije i nakon stavljanja ruke bi trebalo temeljito oprati sapunom, a navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom. Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske. Nakon skidanja treba je što prije oprati, najbolje na 95 stupnjeva, i temeljito osušiti.

Medicinske, kirurške maske

Kirurške maske sprečavaju širenje kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu

Kirurške maske sprečavaju širenje kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu

Izvor: Wavebreak / Profimedia / Autor: Wavebreak Media LTD

Medicinske, odnosno kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama osoba koje ih nose, objašnjava HZJZ. Njihova je primjena jednokratna. Odgovarajuće maske također u određenoj mjeri štite korisnika kada su čvrsto pričvršćene.

Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe, kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama.

Nesterilne medicinske maske obično su medicinski proizvodi razreda rizika u skladu s europskom direktivom o medicinskim proizvodima (93/42 / EEC) te moraju biti u skladu s normom EN 14683: 2019-6. Ako nose oznaku CE, mogu se prodavati na europskom tržištu.

FFP2 i FFP3: Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila

Maske bez ventila filtriraju udisani i izdahnuti zrak te zato osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu

Maske bez ventila filtriraju udisani i izdahnuti zrak te zato osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: chonthicha watpongpee

Filtrirajuće polumaske (FFP) ubrajaju se u osobnu zaštitnu opremu u kontekstu zaštite na radu i namijenjene su zaštiti od čestica, kapljica i aerosola u zdravstvenim ustanovama, objašnjava HZJZ. Njihova je primjena jednokratna, a dizajn može biti različit.

Postoje maske bez ventila za izdah i maske s ventilom za izdah. Maske bez ventila filtriraju udisani i izdahnuti zrak te osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu.

Maske moraju ispunjavati zahtjeve europskog standarda

Maske moraju ispunjavati zahtjeve europskog standarda

Izvor: Tetra Images / Profimedia / Autor: Tetra Images

Kako bi se FFP maske plasirale na tržište u Europi, one se moraju podvrgnuti postupku ocjene sukladnosti u skladu s europskom uredbom EU2016/425, nakon čega dobivaju oznaku CE. Usto maske moraju ispunjavati zahtjeve europskog standarda EN 149: 2001-10.

Odstupajući od navedenog u iznimnim slučajevima, FFP maske također se mogu smatrati medicinskim proizvodima ako nemaju ventil za izdah. Takve maske nose se u situacijama u kojima se zna da se pruža neposredna zdravstvena skrb zaraženoj osobi, pri zahvatima u kojima se generira aerosol jer zaustavljaju 95 posto i više, odnosno 98 posto i više čestica, ovisno o jačini filtracije, objašnjava HZJZ.

Što znače brojke i slova na maskama

tportal

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: JJZ

Jačina filtracije kirurških maski računa se po tome koliko će smanjiti prolaz bakterijskih čestica veličine tri mikrometra, odnosno virusnih čestica veličine 0,1 mikrometra. Maske koje filtriraju više od 95 posto čestica spadaju u tip I, a one koje filtriraju više od 98 posto čestica maske su tipa II i III.

Zaštitne maske klasificiraju se prema razini filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra. U SAD-u ih tako označavaju slovom N i dvoznamenkastim brojem. To znači da maska N95 štiti 95 posto, N99 štiti 99 posto, a N100 nudi stopostotnu zaštitu.

Maske pomažu smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2

Maske pomažu smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: franconiaphoto

Kineski standard koristi inicijale KN, uz koji idu brojke koje označavaju postotak zaštite, dok Australija i Novi Zeland razinu filtracije označavaju slovom P i jednoznamenkastim brojem.

Nama najvažnije, u Europskoj uniji veličina filtracije nekog modela maske označava se inicijalima FFP i pripadajućim jednoznamenkastim brojem. Dakle FFP1 nudi najmanji stupanj zaštite, FFP2 veći, a FFP3 maske imaju najveći stupanj zaštite.

Znači, u istu kategoriju spadaju maske koje nose oznake FFP2, N95, KN95 i P2, baš kao što su slične maske koje nose oznake FFP3, N99, KN99 i P3.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!