deinstalacija

Imate Windows 10? Evo kako ćete brzo ukloniti programe koji vam smetaju

16.04.2019 u 08:36

Bionic
Reading

Više je načina kako iz Microsoftovog operativnog sustava možete ukloniti programe koje više ne koristite. Ovaj pregled donosi one na koje ćete potrošiti najmanje vremena

Naravno, programe u Windows 10 možete brisati koriteći ugrađene alate. Ali, što kad oni nisu dovoljni? Pogledajte izbor mogućnosti koje su vam na raspolaganju.

Ugrađeni alati

Kao što smo već spomenuli, Windows 10 dolazi s ugrađenim alatima koji omogućavaju uklanjanje programa i aplikacija. Do njih možete doći koristeći aplikaciju Settings ili Control Panel.

Kako deinstalirati program koristeći aplikaciju Settings

Otvorite aplikaciju Settings, pa zatim Apps, Apps and Features i potom skrolajte do kategorije Apps and Features. Pojavit će se popis svih vaših aplikacija, skupa s podacima o njihovoj veličini i datumu instaliranja. Možete ih pretraživati, slagati i odabirati koristeći filtere. Pojedinu aplikaciju obrisat ćete tako što ćete ju odabrati, označiti i kliknuti na Uninstall.

KRATKO I KORISNO

Ove tipkovničke kratice za Windows 10 će vas oduševiti

Pogledaj galeriju

Kako deinstalirati program koristeći Control Panel

Potražite Control Panel koristeći digitalnu pomoćnicu Cortanu i otvorite ga. Pronađite Programs and Features kako bi dobili popis svih programa na vašem računalu. Pojedinu aplikaciju obrisat ćete tako što ćete ju odabrati, označiti i kliknuti na Uninstall pri vrhu prozora.

Alati drugih dobavljača

Postoji više alata nastalih mimo Microsofta koji vam mogu pomoći. Izdvojit ćemo nekoliko:

  • Revo Uninstaller (pomoću besplatne verzije možete otkriti gdje sve ostalo smeće nakon deinstaliranja aplikacija)
  • CCleaner (nudi dobre alate za uklanjanje programa, ali i hrpu oglasa)
  • IObit (njihov Advanced SystemCare 12 počistit će registar, nepotrebne mape, zlonamjerni softver i još štošta drugo).

Kako ukloniti zlonamjerni softver na Windows 10

Za uklanjanje zlonamjernih programa obični alati često neće biti dovoljni već ćete morati posegnuti za zasebnom aplikacijom kao što je primjerice Kaspersky Security.

Što ne možete tek tako ukloniti iz Windows 10?

Postoji niz programa koji nije jednostavno ukloniti iz Microsoftovog operativnog sustava. Među njima su, recimo, Alarm and Clock, Calculator, Groove Music i People. Kako biste njih uklonili trebate pokrenuti PowerShell.

Postavite kursor računalnog miša na izbornik Start i kliknite na desnu tipku pa zatim odaberite Windows PowerShell (Admin). Kad ste spremni za deinstalaciju utipkajte Get-AppxPackage *[naziv aplikacije]* | Remove-AppxPackage i pritisnite Enter.

Imajte pritom na umu kako bi se moglo dogoditi da se obrisane aplikacije ponovno pojave rijekom iduće nadogradnje Windowsa.