DRUŠTVENE MREŽE

Ima li kraja? Facebook vas prati i nakon što ugasite lokacijske usluge

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 20.12.2018 09:30
  • Objavljeno 20.12.2018 u 07:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Kako stvari stoje, jednostavno gašenje praćenja putem Facebookovog izbornika nije dovoljno. Kompanja se, štoviše, hvali činjenicom da njihovom budnom oku ne možete pobjeći čak ni kada ugasite aplikaciju

Mislite li da je isključivanje lokacijskih usluga unutar Facebooka dovoljno? Prema nedavnoj objavi na Mediumu, Facebook ima puno drugih načina na koje vas prati, a većina njih se bazira na zaobilaznom praćenju koje, nažalost, nije moguće isključiti bez dodatnog truda i troškova.

Aleksandra Korolova, korisnica Facebooka kojom se bavi spomenuti članak u nekoliko je navrata naglasila da je isključila lokacijske usluge te u Facebook aplikaciji navela da ne želi da ju prate zbog reklamiranja, pa čak išla tako daleko da u samim postavkama telefona isključi GPS, situacija se nije promijenila, a lokacijski marketing je nastavio po starom.

informacije su zlato

Od kupovine do pokreta mišem: Ovo su svi načini na koje nas Facebook prati

Pogledaj galeriju
10

Facebook vas uvijek prati

Korolova pretpostavlja da problem leži u praćenju IP adrese koje, ironično, Facebook navodi kao sigurnosnu mjeru. Nakon što su Zuckerbergovu marketinšku kompaniju zatražili za komentar, Facebook je naglasio da već odavno koristi velik broj načina da prati svoje korisnike, s time da bi svi 'trebali već odavno znati da stranice vezane s Facebookom šalju informacije Facebooku'.

  • +39
  • +36

Ovo je Mark Zuckerberg

Izvor: Društvene mreže / Autor: NN

'Facebook ne koristi WiFi podatke kako bi otkrio vašu lokaciju te ju koristio za reklame ukoliko imate isključete lokacijske usluge' komentirao je Facebookov glasnogovornik. 'Koristimo IP i druge informacije poput prijave lokacije i trenutnog grada koje ste uključili u opis profila. Ovo je objašnjeno u osnovama privatnosti na našoj stranici, kao i uputstvima za reklamiranje na Facebooku'.

Pravila igre se mijenjaju

U spomenutim uputstvima za privatnost korisnika, Facebook daje savjet 'kako regulirati svoju privatnost' vezanu uz lokacije, no navodi da Facebook, bez obzira što vi odlučili, 'koristi informacije o vašoj internetskoj vezi'.

Još davne 2014. Facebook je u službenom poslovnom blogu naglasio da 'ljudi moraju imati kontrolu nad lokacijskim uslugama koje koriste putem svojeg telefona'. Kako stvari stoje, to pravilo se s vremenom promijenilo, a na vama je da odlučite želite li ostati pasivni ili učiniti nešto oko toga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!