DIGITALNA ERA

I to postoji! Pogledajte što radi internetski sud u Pekingu

10.09.2018 u 14:16

Bionic
Reading

Jedna od najnaseljenijih zemalja na planeti službeno je u Pekingu otvorila vrata drugog službenog internetskog suda

Online razmirice među brojnim posjetiteljima globalne mreže svakog bi ponukale da uvede neku vrstu pravila, a Kina sa svojih 800 milijuna stanovnika nije izuzetak. Tamošnje vlasti su, kako bi pomogle, uspostavile novu vrstu suda koji se bavi isključivo slučajevima vezanima uz internet, a ime ustanove je 'Internetski sud'.

Drugi po redu

Prošlog tjedna službeno je otvoren drugi takav sud pod imenom Internetski sud u Pekingu, a njegov zadatak je razrješavati pitanja vezana uz online trgovinu te razmiricama vezanima uz osobne podatke i intelektualno vlasništvo na webu, piše novinska agencija Xinhua.

Internetski sud u Pekingu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Većina sudskih rasprava, naglašava izvor, uključuje online kupnju, ugovore o online uslugama, posuđivanje, autorska prava i domene. Xinhua citira Ana Fengdea, potpredsjednika Visokog narodnog suda u Pekingu koji je naglasio da broj pravnih postupaka vezanih uz internet u Kini postaje veći iz dana u dan - godišnji porast iznosi oko 24 posto.

NOVA DIGITALNA ERA

Dvadeset godina tehnološkog diva: Pogledajte kroz što smo sve prošli s Googleom

Pogledaj galeriju

Radno vrijeme i planovi za budućnost

Internetski sud u Pekingu otvoren je 24 sata dnevno, zapošljava 38 sudaca s visokom razinom iskustva, a smješten je u Parku znanosti Zhongguancun Fengtai. Svi aktivni slučajevi dostupni su putem 'digitalne platforme' gdje se mogu pronaći zaključci vezani uz pojedine slučaje uključujući odluke suda.

Prvi internetski sud u Kini otvoren je prošle godine u Hangzhou, a treći se navodno planira otvoriti ovog mjeseca u Guangzhou.